Фалшиви агрегати за АЕЦ "Козлодуй" разследват в Русия

Архив Пловдив

24-02-2012, 09:13

Автор:

Мари Милкова

Всичко от Автора

От доставката на четири тръбни дъски незаконната печалба възлизала на 39 млн. рубли- около 1 млн. евро

Москва започна разследване на производството на уреди и агрегати за ядрени централи, действащи в Русия, но и в България и Иран, съобщи информационната агенция "Росбалт".
Още през 2007 г. Федералната служба за сигурност е установила, че оборудване се е произвеждало от по-евтина от предвиденото стомана, а разликата си поделяли ръководителите на няколко големи предприятия.

Източници от руското контраразунаване заявяват, че става дума за т.нар. тръбни дъски и дъна за подгреватели с високо налягане на АЕЦ "Козлодуй". Оказало се, че те са изработени от стомана с качества, които не отговарят на технологичните изисквания и на условията по договора за поръчка. От доставката на четири тръбни дъски незаконната печалба възлизала на 39 млн. рубли (около1 млн. евро). 

Машиностроителният завод "ЗиО-Подолск" е изработил 8 от въпросните подгреватели по поръчка на частна българска фирма, отговаряща за модернизация на системите за регенерация под високо налягане.
Подгревателите в АЕЦ "Козлодуй" са добре и работят без проблем, заяви директорът на централата Александър Николов пред Би Ти Ви.

Директорът заяви, че незабавно изпраща в Русия специалисти от централата, за да се запознаят с тревожните новини, разпространени вчера от агенция "Русбалт" по източници от Федералната служба за сигурност.

"Всеки един подгревател тежи около 127 т. и трудно може да бъде проверен за проблеми в кратки срокове. Но всяка година за около 40 денонощия се правят планови ремонти за всеки един блок.

Пети ше бъде спрян в края на април, шести - в края на септември. Едва тогава ще има възможност да бъде проверено състоянието на руското оборудване. Ще трябва да се провери дали тръбните дъски и дъна за подгреватели с високо налягане са изработени от стомана, която не отговаря на технологичните изисквания.

В АЕЦ "Козлодуй" подгревателите са осем - по 4 в пети и в шести блок. Купени са за 29 млн. евро. Изработени са по поръчка на частната българска фирма "Атомтоплопроект", отговаряща за модернизация на системите за регенерация под високо налягане.

Първите четири агрегата били доставени през 2010 г., монтирани са на Шести блок и след успешни изпитания за въведени в експлоатация. Другите четири агрегата са за Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" и са изпратени за България в края на 2010 г. и началото на 2011 г., за да заменят подгревателите от колекторно-спирален тип.