Масово правим секс без да се предпазваме

Архив Пловдив

24-02-2012, 17:48

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Другата тревожна вест е, че възрастовата граница при девойките, които започват полов живот е паднала на 12 -13 години.

Поредната шокираща новина е изводът от днешната среща на Национална конференция на акушер-гинеколозите от доболничната помощ - само 14% от българките от 18 до 65 години използват контрацептиви.В Европейския съюз процентът е съвсем друг. 60% от жените се предпазват от бременост със съвременни методи.

Даните са от изследване „Антиконцепт” на съюза. Оказва се, че най-често българите се предпазват от бременност чрез прекъсване на половия акт. По-малко използват презервативи, а медикаментите са най-малко употребявани.

Другата тревожна вест е, че възрастовата граница при девойките, които започват полов живот е паднала на 12 -13 години. Единственият начин тинейджърите да се замислят и да се предпазват е по-активното дискутиране в училище и информирането им от специалисти.

Българите на възраст между 30-35 години са най-информираните и запознати с начините на предпазване, но една голяма част от жените въобще не познават най-новите методи и средства. За една година в страната употребата на контрацептиви се е увеличила само с 4%, сочи статистиката.