Психолози: Първите 7 месеца – най-важни за възпитанието на детето

Архив Бургас

24-02-2012, 15:32

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

 Темата всеки път е различна и специалисти от всички области помагат с практически съвети за отглеждането и възпитаването на децата.

 Не първите 7 години, а първите 7 месеца са най-важни за възпитанието на детето.  Това разкри психоложката Милена Димитрова пред бъдещи и настоящи родители в училище „Мама”. Лекциите там са безплатни и всеки път са подчинени на различни теми. Този месец въпросът е „Готови ли сме за родители”.

„Това е най-сложната, най-отговорната роля. Оставите ли го да стигне годинка ще ви е изключително трудно” , обясни Димитрова тънкостите в отглеждането на пеленаче.

Според нея отговорните родители имат общ план възпитанието и най-вече общо виждане на този план.  Конфликтите между родителите и нарушената комуникация в семейството рано или късно водят до проблеми в развитието, които най-силно се показват в тинейджърските години, обясни Димитрова.

Залата в Младежкия дом, където са организирани заниманията на училище „Мама”,  се изпълни с оживени дискусии между родителите още преди началото на днешната лекция.

Между посетителите имаше и двама татковци, които слушаха с нескрит интерес.

Според психоложката моделът на семейстото се променя в положителна посока. Бащата вече е активен родител и възпитател, води детето да играе, посещава семинари, нещо рядко срещано преди 10-ина години.

 „Тук сме да научим нещо и да допускаме нови, а не старите грешки, каза с чувство за хумор  Димитър, единият от татковците на лекцията. Той и съпругата му Красимира чакат второто си дете и макар да имат опит са решили,  че и професионална помощ няма да им е излишна.

Децата ми са големи манипулатори, надявам се тук да науча някакви начини как да овладявам положението. За първи път идвам, но смятам че често ще посещавам лекциите, заяви и друга доволна от наученото майка. 

Много от  жените са редовни посетители на лекциите.  Темата всеки път е различна и специалисти от всички области помагат с практически съвети за отглеждането и възпитаването на децата.

„Посещавала съм занятията за кърменето. Много ми помогнаха, всеки път научавам нещо ново и явно още от малко трябва да се отнасяме с детето като голям човек, защото то разбира”, споделя Ралица Калпаклиева, майка на 10-месечната дъщеричка. Малката госпожица също бе на лекцията и през цялото време кротко стоя в ръцете на майка си.

„От 4 години провеждаме тези срещи. Имам  33 г. професионален опит и искам да предам колкото се може повече знания на всички, които ни посещават”, заяви организаторката Веселина Кесова, акушер в МБАЛ- Бургас.

Тя обясни, че всеки от посетителите може сам да предложи специалист, който да бъде поканен за лектор.