Оскарите 2012 в цифри

Архив Пловдив

25-02-2012, 11:00

Автор:

ВАРНАУТРЕ

Всичко от Автора

На 26 срещу 27 февруари от 00:00 часа до 06:30 часа българските зрители ще имат възможността да гледат на живо церемонията по връчване на 84-тите награди Оскар за 2012 година, директно по bTV Cinema

Дългата история на наградите Оскар създава много факти и статистики. Ето някои от тях свързани с връчването на 84-тите Оскари.

11 Номинации получи филмът „Юго”, най-номинираният за Оскар филм тази година. „Артистът” го следва с 10.

17 пъти Мерил Стрийп е номинирана за "Оскар". Тя твърдо държи рекорда за най-много номинации, въпреки че, е печелила само два пъти.  Джак Никълсън и Катрин Хепбърн са с по 12 номинации. 

Стрийп е фаворит за спечелването на най-добра актриса през 2012 г. за ролята си на Маргарет Тачър в „Желязната лейди”.

6 на брой номинации за Оскар има Глен Клоуз по време на кариерата си. Тя никога не е награждавана със заветната статуетка.

3 пъти Стрийп и Клоуз са се борили рамо до рамо за "Оскар" в категорията най-добра актриса. И двете са побеждавани от други актриси и трите пъти.

9 на брой са за първи път номинираните в актьорските категории. 
Новаците са Руни Мара, Деймиън Баршир, Жан Дюжарден, Гари Олдман, Беренис Бежо, Джесика Частейн, Мелиса Маккарти, Октавия Спенсър и Джона Хил.

1 режисьор е номиниран за първи път - Мишел Хазаванисиъс.

С номинацията си за най-добра поддържаща мъжка роля (за превъплъщението в Сър Лорънс Оливие в "Моята седмица с Мерилин"), Кенет Брана стана първият актьор, номиниран за Оскар в 5 различни категории - режисура (за "Хенри IV"), главна мъжка роля ("Хенри IV"), късометражен филм (Swan Song), адаптиран сценарий ("Хамлет") и сега за поддържаща мъжка роля за My Week with Marilyn. 

Другите, които са постигали подобен успех, са братя Коен. Иначе Джордж Клуни и Уорън Бийти следват с по 4 номинации в отделни категории. 

26 години е възрастта на най-младият номиниран актьор или актриса тази година, Руни Мара.

На 82 години е най-възрастният номиниран, в която и да е от актьорските категории, Кристофър Плъмър и Макс фон Сюдов. 

Две са само номинациите за „Най-оригинална песен” към филм. Решението на Академията от 2009 г. да промени регламента за "оригинална песен към филм" така, че гласуването за претендентите да се извършва по 10-бална система и да има средноаритметична оценка от поне 8,25, й изигра лоша шега.

Вместо да предизвика сериозна конкуренция новият регламент доведе до това, че този път за статуетката ще се борят едва 2 песни - Man or Muppet (Мъпетите) и Real in Rio (Рио). Подобно положението е било само през 2005 и 2008 г., но тогава за Оскар се бореха по 3 песни.

39 са песните, които са отговаряли на критериите за „Най-оригинална песен”, включително и „Хелоу, хелоу” на Елтън Джон.

На 26 срещу 27 февруари от 00:00 часа до 06:30 часа българските зрители ще имат възможността да гледат на живо церемонията по връчване на 84-тите награди Оскар за 2012 година директно по bTV Cinema.

С преки включвания от червения килим най-интересните моменти ще предава специалният кореспондент на медията в САЩ – Ясен Дараков. 

Родните киномани ще могат да проследят цялата церемония по връчване на престижните статуетки в реално време от "Кодак Тиътър", Холивуд, Калифорния. От 22:00 до 00:00 часа отново на 27 февруари пък ще видим емоциите на звездите на червения килим след връчването на наградите. 

Водещ на церемонията за девети път ще бъде комедиантът Били Кристъл, а златните статуетки ще връчат едни от най-обичаните звезди на Холивуд – Брадли Купър, Холи Бери, Роуз Бърн, Том Круз, Пенелопе Крус, Камерън Диаз, Том Ханкс, Анджелина Джоли, Мила Йовович, Дженифър Лопес, Мелиса Маккарти, Ема Стоун, Кристен Уиг, Крис Рок и др. 

 

http://www.varna.utre.bg/afish/kino/30604-oskarite_2012_v_tsifri