Пазят кучетата от „тричане” в Бродилово днес

Архив Бургас

25-02-2012, 12:05

Снимка:

dnevnik.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Кметът на Царево Петко Арнаудов забрани ритуала още през 2006 г. под натиска на български и международни протести.

Групата във Facebook организира днес мирен поход до село Бродилово, община Царево за да протестира срещу "тричането" на кучета. Групата се нарича "Ние сме против варварския обичай „тричане”.

„Примитивните българи „бесят” кучетата си на въже, въртят ги във въздуха, докато им се изпразнят червата и изпаднат почти в безсъзнание” - така започва статия в шведски вестник, припомнят противниците на обичая, който се извършва в бургаското село Бродилово. „Искаме единствено да се уверим, че тази жестокост няма да се повтори отново, защото миналата година, въпреки заповедта - забрана на кмета, тричането се състоя”, споделят инициаторите на протеста.

Според традицията селяните завързват кучета през кръста, завъртат ги във въздуха и ги хвърлят в ледената вода на местната река. Животните са силно уплашени и дезориентирани и понякога не могат да излязат на повърхността сами и трябва да бъдат извадени от водата.

Кметът на Царево Петко Арнаудов забрани ритуала още през2006 г. под натиска на български и международни протести, а законът за защита на животните, приет през2008 г., предвижда глоба от 50 лв. до 250 лева за подобни действия. Въпреки това жителите на Бродилово тричаха кучета и миналата година. Никакви действия не бяха предприети от властите по случая.

Арнаудов коментира тогава, че със заповед не може да се спре обичай и отдаде възраждането му на епидемията от шап през2011 г. Протестът е обявен като поход - пикник и на него няма да се допуска конфронтация с местното население. „Нашите сънародници от Бродилово, показаха как действат варварите, ние искаме да покажем на света и най-вече на себе си и децата си, че сме европейци”, заявяват инициаторите на мирния поход.

 

Очаквайте подробности.