Най-много плажове под наем в Бургаска област

Архив Бургас

28-02-2012, 15:26

Снимка:

turizamiotdih.com

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

С промените в закона за Черноморското крайбрежие ще бъдат облекчени и стимулирани концесионерите.

„С промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие ще се разрешат редица важни за морските общини проблеми като презастрояването,

процедурите, свързани с концесиите на плажовете”. Това заяви бургаският народен представител от ГЕРБ Иван Вълков. Той участва в кръгла маса за промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. 

Според Вълков, който е председател на Комисията по транспорт в парламента, в законопроектa са включени много добри текстове, които трябва да бъдат подкрепени.

„Една от основните цели на предложените в закона промени е да се сложи край на презастрояването по нашето крайбрежие. Важен текст от проектозакона е свързван с това да се ограничи строителството в 100-метровата зона по брега. По този начин ще се осигури и задължителеният пешеходен достъп до плажата ивица.”, коментира народният представител Иван Вълков.

Според него след приемането на въпросните промени значително ще се облекчи и процедурата по концесиониране на плажовете. В момента процесът отнема около 8-10 месеца, но се предвижда тя да бъде съкратена до 4 месеца. По време на кръглата маса бе обсъден и въпросът за временните преместваеми обекти по плажната ивица и правилата за тяхното разполагане.

„Ще се определи и какъв процент от приходите от концесиите да останат в морските общини. Тези средства могат да бъдат използвани за изграждането на по-добри транспортни връзки до плажните ивици и благоустрояване на районите в близост до плажа", каза още Вълков. 

По данни на МРРБ най-голям е броят на отдадените под наем плажове в Бургаска област – 112.