Татуировчик №1 на Бургас: Аз рисувах по гърба на Цеци Красимирова

Архив Бургас

29-02-2012, 16:26

Автор:

Ваня Кирова

Всичко от Автора

Чакам годината на прасето, за да видя дали ще има интерес да си го татуират по тялото, шегува се Йордан Иванов-Даката

Йордан Иванов – Даката е един от най-известните татуисти у нас. Бургазлията е рисувал по телата на манекенки, фолк диви и куп спортни величия. Сред творческите му амбиции е да направи татуировка на футболната легенда Дейвид Бекъм и Ивет Лалова. Като най-ярката си творба той определя татуса на гърба на магнетичната Цеци Красимирова.

Какви са новите тенденции в средите на татуировките, кой издържа повече на болка – жените или мъжете и коя е най-странната татуировка, която е правил, четете в специалното интервю на татуиста за БургасУтре

Какво те провокира да си избереш тази професия и от кога я практикуваш?

Захванах се с професията съвсем на шега в зората на далечната 1992 г. Тогава бях тинейджър, който се чудеше с какво да си убива времето, но постепенно интересът ми се засили. Исках да се усъвършенствам все повече и повече.

Записах се на уроци по рисуване при един от най-добрите преподаватели в художественото училище в Бургас. След това заминах за Чехия да работя като татуист в едно студио.

Там изкарах интензивен курс в Бърненския колеж за нестандартни изкуства, от който имам международен сертификат. За съжаление много хора в България решават, че стават за татуисти, правят студио и започват да работят – не мисля, че е правилно – тази професия е много отговорна и човек трябва да е много добре запознат професионално с техниките на татуиране, защото това не е хартия да я хвърлиш, ако не се получи, това е човешко тяло и там нямаш право на грешки.

Какви татуировки ти доставя най-голямо удоволствие да рисуваш?

Определено тези в японски стил, те са като картини, изразяват емоцията  на една епоха и култура. В тях има голяма палитра от цветове и помагат на твореца да разгърне творческия си потенциал.

Ти имаш богат опит с множество клиенти. Кога един човек решава да си направи татуировка и повече ли са тийнейджърите, които се насочват към студиото ти?

Клиентите са различни, най-често между 18 и 30 години. Добре е да са пълнолетни, тогава структурата на кожата е напълно завършена. Трябва добре да осъзнаваш, какво запечатваш върху тялото си, а в пубертета не се взимат много обмислени решения.

Повечето хора идват в силен емоционален момент – след любовни разочарования, раждане на дете, когато искат да променят нещо в живота си.

Много е важно човек да знае какво символизира татуса, който си е избрал. В крайна сметка трябва да знаеш какво е посланието на това, което правиш, иначе се губи смисълът. В различните националности телсните рисунки имат различно значение. При себе си имам необходимата литература и давам възможност на всеки, който иска от моите клиенти, да се запознае с нея.

Има ли модни тенденции в татуировките?

Предимно желаят надписи с текст с различни орнаменти. Напоследък все повече хора наблягат на положителните послания от рода на „ Съдбата обича силните”, явно искат да насочат мислите и живота си в по-позитивна насока, което ме радва.

2012-а е годината на Дракона и определено тази година се предпочитат подобни татуси. Ще ми е интересно да видя дали ще е така и в годината на прасето. Шегувам се, разбира се, като цяло има голям интерес към полинезийските татуировки.

От скоро работя с нов вид биолуминесцентни бои, които светят в тъмното, те са на приципа на светлината на светулката, много интересни и също мисля, че ще са актуални.

Случва се различни хора да се окажат с една и съща татуировка. Какво е мнението ти за това и одобряваш ли „копи – пейст” практиката?

Ако трябва да съм честен - не, не го одобрявам. Когато при мен дойде човек, който си е харесал татуировка от някакъв каталог или от интернет, се опитвам да му предложа алтернативен вариант, малко по-изменен, според неговите предпочитания, нещо което да го отличава от другите.

Не мисля, че е приятно да излезеш на бар и да видиш още пет човека с като твоята татуировка, като щамповани. Естествено клиентът винаги има право, аз изказвам мнение, давам съвет, но се и съобразявам с желанието на ответната страна.

На твоите услуги са се доверили много известни личности от родния хайлайф, коя е най-ярката творба, която си спомняш?

Една от най-впечатляващите ми творби определено е тази върху гърба на невероятната Цеци Красимирова. Тази жена е невероятна, много е готина и се радвам, че я познавам.

Други интересни личности са певиците Магда и Вероника, Мистър България – Румен Георгиев, шампионът ни по културизъм Красимир Сарафов, Митьо Очите и доста още. При мен идват много различни хора – лекари, учители, полицаи, политици, определено не ми е скучно.

Предстоят абитуриентските балове и много зрелостници решават да се разкрасят с тату, какво би ги посъветвал?

Определено напливът вече започна. Като цяло, особено при младите девойки, татуировката се избира според тоалета, а момчетата предпочитат да е върху добре оформена мускулатура на тялото им.

Аз съм преди всичко много голям естет, специално за дамите татуировката трябва да е бижу, трябва да стои добре.

Съветвам всички абитуриенти да имат предвид, че най-важното е изображението върху тялото им да е красиво, а то може да е такова само, когато има красиво тяло – затова преди всичко ги съветвам да поддържат телата си здрави.

Жените или мъжете издържат повече на болка?

Със сигурност жените! Наскоро гледах документален филм, който медицински доказва, че жените имат 9 пъти по висок праг на болка от мъжете. Това ме наведе и на въпроса кой всъщност е по-силният пол?

Коя е най-нестандартната татуировка, която си правил и къде?

Като се замисля и двата случая бяха при жени! Най-нестандартното място беше между петата и пръстите, а за нестандартна татуировка – една клиентка поиска да изобразя женски полов орган над нейния, но аз отказах.  Не мисля, че е редно такива неща да се рисуват върху женско тяло.

Случвало ли ти се е да татуираш емблема на футболен отбор на някой фен?

Да, много такива съм правил! Левски и ЦСКА са най предпочитаните, в Бургас, естествено, и Черноморец. Манчестър също – да не забравяме, че англичаните са фанатици в това отношение.

Какво мислиш за татуирането на лица на реални хора? Няма ли лоша символика в това?

Принципно не съм суеверен, но знам, че не е хубаво, предизвиква злочеста съдба. Има някаква символика със стари индиански и африкански обичаи, в които това се тълкува като кражба на душа. Запознавам клиентите си с тези поличби и го оставям те да си вземат решението.