Ски писти ще се строят само след търг

Архив София

31-05-2012, 08:25

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Едва на второ гласуване бяха приети промените - това е прецедент за 41-ото народно събрание

Право на строеж на ски писти и лифтове в горите без промяна на предназначението на терена ще се дава само след провеждане на търг.

Това приеха депутатите от парламентарната комисия по земеделие, след като изненадващо законът за горите беше върнат от второ гласуване в пленарната зала. Това е прецедент за 41-ото народно събрание.

Решението за провеждане на търга ще се взема от Министерския съвет, ако гората е публична държавна собственост, и от министъра на земеделието, ако е частна държавна. Той ще се провежда по правилата на Закона за държавната собственост. Началната цена на търга не може да е по-ниска от цената за право на строеж. Сумата от спечелилия трябва да бъде внесена в 3-месечен срок. Правото на строеж ще се учредява най-много за 30 г., след което отново теренът става държавен или общински, ако е бил такъв преди това.

Депутати от ГЕРБ признаха, че новата редакция на закона се е наложила заради запитване от Европейската комисия до агенцията по горите. В първоначалния вариант на промените не се предвиждаше да има търг, а правото на строеж се получаваше от инвеститорите само като заплатят таксата.

В новата редакция е записана и възможност ски писти и лифтове да се правят чрез публично-частно партньорство, но при условия, определени с изричен закон. Само след търг ще могат да се правят без изваждане на терена от горския фонд и открити и закрити помещения, които обслужват спортни, културни и религиозни нужди.