Праисторическите бълхи - 8 пъти по-големи от днешните

Новините

01-03-2012, 17:12

Снимка:

telegraph.co.uk

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Според откритите вкаменелости осем съвременни гадинки могат да се съберат на гърба на една праисторическа, съобщиха учени.

В Юрската ера дори бълхите са били зверове. В сравнение със сегашните си миниатюрни наследници, гадинките тогава са били дълги 2,5 см.

Доказателство за това са нови вкаменелости, намерени в Китай – те датират отпреди 125 до 165 милиона години, каза Дин Хуан от института по геология и палеонтология Нанджин.

Учените, ръководени от д-р Андре Нел от музея по Естествена история в Париж пишат:

„Ранните бозайници били малки животни, което кара размера на бълхите и грубият им хобот да изглеждат непропорционални. Възможно е гостоприемниците на тези гадини да са пернатите динозаври от периода“ обясни тя, цитирана от The Telegraph.

„Това са зверовеБило е голяма гадинка. Дори не мога да си представя да се прибера, и миниатюрният ми шнауцер с едно или няколко от тези неща около него“ казва съавтора на проучването Майкъл Енгел, куратор по ентомология в музея за естествена история в университета на Канзас. 

Въпреки размера си, древните бълхи имат един недостатък в сравнение с днешните – краката им не били добре развити. В процеса на еволюцията паразитите от пълзящи станали скачащи.

Не е толкова изненадващо,че е имало големи бълхи преди 100 милиона години. Тогава дори предшествениците на водните кончета са били с 90 см размах на крилата, обясняват учените.