47 санаториума отвори НОИ

Архив Бургас

01-03-2012, 09:39

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Предвидената за целта сума е 15,3 млн. лв., която по предварителни разчети ще стигне за близо 40 000 души.

В 47 санаториума на НОИ могат да възтаноряват здравето си на тънки цени осигурените работещи от днес, пише 24 часа.

Предвидената за целта сума е 15,3 млн. лв., която по предварителни разчети ще стигне за близо 40 000 души. Санаториумите са към 14 юридически дружества. За първи път са сключени договори с базите на Медицинския институт на МВР в Хисар, Банкя и Варна, както и с Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация.

Програмата е за 10 дни, както и досега. Освен нощувки без пари излизат по 4 диагностични и терапевтични процедури дневно. НОИ поема и по 5 лв. за храна дневно. Останалото се доплаща от почиващия, като сумата е различна в зависимост от категорията на заведението.

Основното изискване за достъп до програмата са платени за последните 6 месеца осигуровки за общо заболяване и трудова злополука, обясниха от института. Нужно ае направление от личен лекар или от специалист, с което да е удостоверена диагнозата, изискваща съответната рехабилитация.

Достъп до профилактичната програма имат и хора с увреждания в резултат от трудова злополука и професионална болест. Другата привилегирована категория са тези, които получават лична пенсия за инвалидност, ако не са навършили години за пенсиониране за стаж и възраст, не са осигурени и срокът за инвалидност в експертното решение не е изтекъл.

Миналата година от програмата се възползваха 38 648 нуждаещи се.