Несебър си искал инфраструктурата, от "Слънчев бряг" АД учудени

Архив Бургас

01-03-2012, 17:36

Снимка:

publics.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Съдът ще реши спора с инфрастуктурата на Слънчев бряг.

Община Несебър поиска изненадващо цялата собственост на алеите в навечерието на новия летен сезон, за която се водят спорове от години.

До ръководството на държавното дружество „Слънчев бряг” АД е изпратена нотариална покана да предаде безвъзмездно в полза на общината цялата зелена система, алеи, паркинги, обществени зони, техническа инфраструктура, пешеходни и велоалеи, публична собственост.

Срокът на поканата е един месец и изтича точно на 3-ти март. Това създава огромно напрежение и поставя подготовката за настъпващия сезон в риск.

Кметът Николай Димитров преди време официално заяви, че общината не иска спорната собственост, тъй като тя само би причинила допълнителни нежелани разходи и агажименти на общината. Промяната на становището е било съгласувано с интересите на частните хотелиери, някои от които са и общински съветници в Несебър

Съветът на директорите на „Слънчев бряг’ АД изпрати в отговор свое аргументирано мнение, относно предявените претенции. Според становището, искането на община Несебър за безвъзмездно предаване на поземлени имоти е в противоречие на закона. „Слънчев бряг” АД е собственик на тези територии по силата на акт за държавна собственост, Закона за преобразуване и приватизация на държавни и общински предприятия.

Проведена регулация на частни пътища по смисъла на Закона за пътищата, представляващи алеи, отразяване в имотния регистър към Кадастъра, като собственик и др. Правото на собственост на държавното дружество върху изградената инфраструктура е безспорно и документално доказано. 

В полза на „Слънчев бряг” АД, върху алейната мрежа на комплекса се произнесе в писмена резолюция и Върховна касационна прокуратура, в отговор на жалба на хотелиери, срещу въведените правила и мерки за вътрешен ред.

Съветът на директорите на „Слънчев бряг” АД е сезирал със своя писмена позиция министър Трайчо Трайков и изп. директор на АПСК Емил Караниколов.