Силен вятър в Пловдивско, обявяват код "жълт"

Архив Пловдив

03-03-2012, 10:59

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

Поради извършване на ремонтни дейности е въведено ограничение на скоростта до 100 км/ч. в посока от София към Пловдив

Републиканските пътища са проходими при зимни условия, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Температурите са в интервал от -5°C до +10°С. Времето над страната е ясно с променлива облачност.

Код "жълт" е обявен в 18 области заради силен вятър, посочват от Националния институт на метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Областите, в които се очаква засилване на вятъра, са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Хасково.

Код „Жълт” означава, че времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но от НИМХ призовават гражданите да бъдат внимателни, да бъдат в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност да избягват рисковете.

Пътните настилки са преобладаващо сухи, на места мокри, заснежени и заледени, обработват се и опесъчават. Затворени са проходите Златишки, Твърдишки, Върбишки и Троянски, а през Дюлински е забранено движението на товарни МПС.

През Айтоски проход е забранено движението на МПС с тегло над 20 т през стоманен мост на р. Казан дере. През проходите Вратник, Шипка и Петрохан е забранено преминаването на МПС с тегло над 10 тона, като за Петрохан има изискване товарните МПС да са без ремаркета и полуремаркета.

През Превала и Пампорово товарните МПС трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета. Сухи са настилките на всички магистрали, като само в отделни участъци от АМ "Хемус" настилката е мокра. В дясната тръба на тунела "Траянови врата" на АМ "Тракия" все още няма осветление поради повреда в електрическата инсталация.

Поради извършване на ремонтни дейности от п.в. Церово до п.в. Гелеменово е въведено ограничение на скоростта до 100 км/ч. само в посока от София към Пловдив. На АМ "Люлин” във връзка с изграждане на външно функционално осветление на п.в. ”Софийски околовръстен път” и на п.в. "Даскалово”, се въвежда временна организация на движението до 30.04.2012 г.