Димитър Николов: Не се страхуваме да действаме във време на криза

Архив Бургас

03-03-2012, 19:09

Снимка:

24 часа

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Обвиненията на опозицията в ОбС, свързани със средствата в бюджета за пенсионери и кучета, градоначалникът определя като обидно сравнение.

На амбициозни цели, важни за инвестиционния климат на града, е заложил в бюджета за 2012-а кметът Димитър Николов

след успешните културни, инфраструктурни и социални проекти, през първия си мандат.

За последните четири години Бургас се нареди сред първенците по усвоени европейски средства в страната, грабна десетки призове като град, който се развива с бързи темпове.

Същевременно успя да съживи най-доброто от миналото си, връщайки живота на емблематични сгради като Морското казино, а заедно с тях и национално и световно известните бургазлии в родния им край.   

Според Николов предимството на Бургас пред другите големи областни градове в страната е смелостта и инициативността на администрацията във време на криза да действа, а обвиненията на опозицията в ОбС, свързани със средствата в бюджета за пенсионери и кучета, определя като обидно сравнение.

Четете какво още каза кметът Димитър Николов в интервю за „БургасУтре”:

Г-н Николов, кои, според Вас са най-важните проекти, които трябва да стартират или да бъдат завършени през тази година?

Всички проекти са важни, защото всеки от тях решава дългогодишни проблеми и дава перспектива за развитието на Бургас. По-големите проекти, които ще изпълняваме тази година, са „Интегриран градски транспорт”, реставрацията на остров „Света Анастасия” и Моста, нови канализации в кварталите на Бургас и удвояване капацитета на ПСОВ „Меден рудник”, доставката и монтирането на линеен ускорител в онкодиспансера, старт за изграждане на голям спортен комплекс в „Меден рудник” , благоустрояване на района с археологическите разкопки на Минералните бани.

Много важен проект е също така изграждането на новото регионално депо за отпадъци. Тези проекти са за стотици милиони левове и аз съм сигурен, че те ще отворят нови работни места за бургазлии. Така едновременно с подобряване на условията за живот в Бургас ние се борим и с безработицата.

Кои от тях ще повлияят положително на инвестиционния климат на града?

Най-вече инфраструктурните проекти. Между другото, обект с огромна важност е доизграждането на пътен възел Юг, който ще облекчи трафика към Южното Черноморие, както и предстоящият старт на пътен възел Запад, чиито цел е да изведе автомобилите пътуващи транзит през Бургас от центъра на града.

Предстои ни и изграждане на вътрешната инфраструктура на новата индустриална зона. Инвеститорите искат най-вече добра инфраструктура, ниски данъци и добро административно обслужване. Ние можем да им предложим всичко това.

Колко работни места /временни и постоянни/ ще бъдат разкрити с реализацията им?

Изпълнението на общинските проекти според мен ще отвори около 1000 работни места. От „Лукойл” обявиха, че ще разкрият 3000 работни места във връзка с огромната инвестиция, която правят за модернизация на бургаската рафинерия. Още работни места очакваме от инвестиции в индустриалната зона.

По време на седмото заседание на Общинския съвет, съветници от НФСБ Ви обвиниха, че бюджетът за тази година е амбициозен и трудно изпълним. Има ли действително трудно изпълними задачи за 2012-а?

Да, амбициозен е, но изпълним. Миналогодишният бюджет също беше амбициозен, но успяхме да го изпълним на 97 %. Ако не ни се пречи, смятам, че ще се справим и ще осигурим много нови придобивки за града.

Други обвинения на опозицията в общинския съвет бяха свързани със средствата за пенсионери и кучета. Как бихте ги коментирали?

Ще ги коментирам по следния начин: Тази година открихме 31-я пенсионерски клуб в Бургас, а през 2007 г. аз заварих 20.

Бургаските пенсионери никога не са взимали по-голяма субсидия за дейността си, отколкото през последните 4 години. И накрая – Бургас е един от малкото български градове, които нямат проблеми с уличните кучета.

Самото сравнение пенсионери и кучета е изключително обидно и популистично. Но това е за сметка на тези, които си позволиха да го направят.

 Къде Бургас печели по точки пред останалите областни центрове в страната и кои са инициативите, с които изпревариме другите 5 големи града?

С това, че не ни е страх да проявяваме инициативност и гъвкавост по време на криза. Много от другите кметове решиха да не правят резки движения и да изчакат трудното време да свърши.

Ние пък напротив, атакуваме с проекти всяка програма и използваме всяка възможност да привлечем външно финансиране в Бургас. Едно от големите ни предимства е, че навреме създадохме силно звено, което се занимава с европроекти и имаме почти пълна успеваемост при печеленето им.