Родители на загинали на пътя деца с ново писмо, настояват за промени

Архив Бургас

04-03-2012, 14:55

Снимка:

архив

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Семейството на загиналото в Бургас момиченце на пешеходна пътека ще настояват за промени, които да доведат до ефективни присъди за шофьорите - убийци.

Второ отворено писмо ще изпратят утре родителите на загинали в катастрофи деца до Върховна касационна прокуратура.

В него, за пореден път близките на загиналото 12-годишно момиченце в Бургас от фондация „Червени пътеки за Валя” ще поискат бързи и адекватни действия за промени в законите.

Писмото е провокирано от официалното изявление на зам. главния прокурор Валери Първанов, поместено на електронната страница на ВКП. В него Първанов се извинява за непремереното си изказване в национален ефир през февруари т.г. по въпроса за условните присъди за шофьорите убийци.

Тогава почернените родители поискаха с отворено писмо до всички институции и държавна власт оставката на Валери Първанов и бързи и адекватни действия за промяна на законите, допускащи предсъдебни споразумения с прокуратурата при смърт на пътя..

Сега, десет дни след първия апел, родителите обявяват, че не приемат извиненията на зам. главния прокурор и продължават да настояват за действия.

„„Такъв е законът. Ние само го прилагаме“  не е приемлив отговор и смятаме, че заблуждава обществото”, се казва в писмото на загубилите децата си в катастрофи родители.

Пред главния прокурор – Борис Велчев, те настояват още за отговор на два въпроса, свързани с действията на съдебната власт – защо прокуратурата води политика, различна от държавната. Те настояват и за отговор на въпроса, защо през последните 20 години няма промяна в законите, спрямо реалността на пътя и броя на жертвите в катастрофи.

Към писмото родителите ще приложат и документацията на няколко дела, завършили с условно осъждане, вследствие на предсъдебно споразумение.