С 10% по-скъпа електроенергия от 1 юли?

Новините

06-03-2012, 13:30

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Увеличава се цената на когенерация, тъй като нараства цените на енергоресурсите – както на газа, така и на вносните въглища, а въвеждането в експлоатация на нова мощност в AES Гълъбово също е сред факторите

До 10 на сто ще е поскъпването на електроенергията от 1 юли, прогнозира председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев, цитиран от Дарик. 

Основното увеличение ще дойде от зелената енергия и въвеждането в експлоатация на нова мощност на AES Гълъбово.

„Това, което налага увеличаване на крайната цена, са добавките, които трябва да стимулират развитието на възобновяеми източници на енергия, което в момента е в най-силната си фаза и през следващата година се очаква въвеждането на голямо количество мощности, за да се изпълни задължението на България за определен дял от общата енергия, произведен от възобновяеми източници", каза Семерджиев.

Увеличава се цената на когенерация, тъй като нараства цените на енергоресурсите – както на газа, така и на вносните въглища, а въвеждането в експлоатация на нова мощност в AES Гълъбово също е сред факторите, тъй като всяка нова мощност произвежда енергия на по-висока цена.

Заради увеличението на цената на природния газ вероятно ще се стигне до увеличение на цената на топлата вода и парното от 1 април. Ако се постигне договореност за намаляване на цената на синьото гориво от „Газпром" с около 10 на сто, това ще се отрази на цената на топлоенергията от юли или от октомври, т.е. може и през новия отоплителен сезон да няма увеличение на цената на парното спрямо настоящите й нива.

Финансовото състояние на „Булгаргаз" не е тревожно въпреки вземанията, които дружеството не може да си събере, и то ще може да финансира закупуването на природен газ за попълване на резервите в Чирен и с кредити, каза Семерджиев.