Ученици в акция „Зелени патрули” събраха 200 е-отпадъка

Архив Бургас

06-03-2012, 16:53

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Доброволците обясниха как старият монитор може да се превърне в оригинално кошче за боклук, а неизползваемите тонколони – в ефектен моливник.

Повече от 200 електронни отпадъка събраха учениците в доброволческа акция „Зелени патрули”, която се проведе за първи път днес в ОУ ”П. Р. Славейков”.

Свежи идеи какво можем да направим с неизползваемия монитор и други ненужни вещи бяха част от презентацията на доброволците.  Те обясниха как старият монитор може да се превърне в оригинално кошче за боклук, а неизползваемите тонколони – в ефектен моливник.

 Батерии, стари GSM-и,  части от компютри, дори стационарни телефони донесоха възпитаници на школото в пункта за е-отпадъци. Там имената им записваха седмокласничките  Симона Харизанова и Златеина Христова. Срещу върнатите боклуци момичетата раздаваха брошури и календарчета с информация.

За проекта ”Зелена точка” към сдружение „АСУ Делфи” девойките разбрали от познати и веднага решили да се включат.

В края на миналата година се провело двудневно обучение, екипът се опознал, сформирали се групите. Сега доброволците обикалят училищата и информират връстниците си за вредата от електронните отпадъци, как да се съхраняват и къде да се изхвърлят с помощта на филми и дискусии.

„Идеята на зелените патрули е да се създаде зелено отношение на младите, да бъдат информирани  за електронните отпадъци и за  рисковете от тях за човешкото здраве”, каза Апостол Стойчев, председател на сдружение „АСУ Делфи” . Той обясни, че учениците се заели изцяло с организацията и изготвянето на флайерите и поели пълна инициатива за цялостната реализация на акциите.

„Много деца се включиха ще продължим да правим такива акции, специалните кошчета за е-отпадъци има поставени във всяко училище в града, а в края на месеца от депото идват да приберат събраното”, обясни Симона.

Нестандартен начин да накара малчуганите да се концентрират приложи Любомир Вълков, ръководител на младежка доброволческа мрежа „Астика”. Идеята е подобно на батерията, която има положителен и отрицателен заряд,  децата да „съберат” положителна енергия, която да предадат на съседчето  си, а от отрицателната да се оттърсят.  Интересният подход бързо грабна вниманието на малчуганите и веднага изпълниха указанията.

Доброволците подготвят и поучителен  комикс, а следващия месец в Морското казино ще се проведе церемония, на която доброволците ще направят оценка на работата си досега и ще получат европейски сертификат Youthpass за участието си в проекта.

В следващите дни програмата продължава в СОУ „Иван Вазов”, немската гимназия,  ОУ "Пейо Яворов и строителния техникум.