40-годишните мъже най-често с рак на простатата

Архив Пловдив

07-03-2012, 12:47

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Една сцинтография струва 140 лева, повечето онкоболни едва оцеляват, а какво остава да могат да си позволят изследването, заявиха специалисти в Пловдив

Най-много на брой заболели от рак на простата са 40-годишните мъже, стана ясно днес на срещата на директорите на Комплексни онкологични центрове в ДКЦ 1 в Пловдив. С новата наредба на Министерството на здравеопазването и методика за субсидиране на лечебните заведения обаче хиляди български мъже са обречени на бавна смърт, тъй като здравната каса не предвижда пари за изследването сцинтиграфия на костите, което дава възможност да се види има ли разсейки в тялото и в кой тоно стадий се намери пациентът.

След като резултатът е известен, онкологът може да назначи адекватното лечение. „Знаете ли в какъв напреднал стадий идват 40-годишните мъже при нас. И как ние да определим стадия на заболяването без едно от най-нужните изследвания?“, попитаха на днешната среща ръководители на онкологиите у нас.

Въпросната наредба е съставена без участието на специалисти в областта и е подписана от здравния министър Стефан Константинов в ущърб на хилядите болни от ракови заболявания в България. На практика те са лишени от наблюдение, редица нужни изследвания, долекуване, болкоуспокояващи лекарства.

Една сцинтография струва 140 лева, повечето онкоболни едва оцеляват, а какво остава да могат да си позволят изследването.