Време е за пролетни цветя

Архив Пловдив

07-03-2012, 15:50

Автор:

Василена Нинова

Всичко от Автора

Зимата си отиде. Пролетното време и настроение отварят душите ни. Усмихваме се. Събужда се земята, природата. И наближава царството на пролетните цветя.

Зимата си отиде. Пролетното време и настроение отварят душите ни. Усмихваме се. Събужда се земята, природата. И наближава царството на пролетните цветя. Пък и нали е март, месецът на жените. А жените и цветята много си приличат и обичат. Искаме да засадим градина, дърво, храст или само цвете.

Ние ще ви помогнем. След като решите какво цвете искате да имате на балкона или в градината, купуваме семена. Важно е да разберем и в каква почва е подходящо да се отглежда растението.

Обикновено на опаковката на семената е отбелязано кога се засяват, кога се разсаждат и кога да очакваме да цъфнат. Добре е да се знае дали са едногодишни или многогодишни. Често не ни се чака дълго, за да видим красотата на цветята. Тогава избираме растение с корени или луковици. За пролетта са прекрасни градински теменужки, зюмбюли, нарциси, петунии. И естествено рози. По - опитните градинари засаждат луковичните растения още през септември-октомври.

Зюмбюлите, лалетата и паричките могат да бъдат засадени направо в моравата, под храсти и дървета, a също са идеални и за цветни сандъчета. Цъфтящите през пролетта луковични виреят добре на слънце или полусянка. След като изберете място, направете бразда, достатъчно дълга за всички луковици. Най – добре е те да се засадят на гроздове. В по – малки пространства е достатъчно да бъдат групирани от 6 до 12 луковици, а ако мястото е по – голямо – от 12 до 24. Луковичните цветя са истинско съкровище. Ще радват нас и семейството ни от ранна пролет до късна есен.