Без цигарен дим в колата, ако возим дете

Новините

07-03-2012, 08:27

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в.Монитор

Всичко от Автора

Мярката срещу тютюневия дим в автомобили, в които се возят хлапета, е приложена в държави като САЩ, Канада и Австралия

Пушенето в колата да бъде забранено, когато в нея има дете, пише „Монитор”,

като се спира на евентуалното въвеждане на такова ограничение в Закона за здравето. Предлага  го шефът на депутатите от ГЕРБ Красимир Велчев. Мярката срещу тютюневия дим в автомобили, в които се возят хлапета, е приложена в държави като САЩ, Канада и Австралия. Въпросът беше поставен на дневен ред и във Великобритания.

Велчев вече е настоял за забраната пред колегите си от културната комисия.. Депутатът поставя под съмнение ефективността на разпоредбата, с която от миналата година беше забранено в заведенията за пушачи да се допускат непълнолетни. Същевременно той виждал ежедневно как родители возят децата си на училище, а в колата им не можело да се преброи колко човека има от цигарен дим. Пушат сутрин рано и децата са на задната седалка.

Проверка на „Монитор” установи, че предложението му намира подкрепа в ГЕРБ. Ако бъде вкарано между първо и второ четене и подкрепено при окончателното приемане на пакета от поправки срещу пушенето в закона, ще влезе в сила заедно с тях от средата на годината. Велчев настоява между първо и второ четене да бъде направена и корекция в размерите на предложените в законопроекта санкции. По думите му трябва да се намали разликата между долната и горната им граница, за да се избегне възможността за корупция и масово налагане на възможно най-ниската предвидена санкция.