Гении откриха революционен метод за учене и запаметяване

Животът

07-03-2012, 13:06

Автор:

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

Всичко от Автора

Невроспециалисти са разработили една от най-добрите учебни системи за запаметяване и учене на света

Екип от учени разработи сайт за запаметяване и учене чрез асоциации и игри.

Сайтът е онлайн вече близо година и има хиляди последователи. Там можете да намерите стотици курсове за учене и запаметяване. Учебния материал включва всички познати езици на света, включително древни и мъртви езици. Мемрайз не се ограничава само с езици. Темите му са безгранични – езикът на знаците на бездомните, случайни факти, медицински термини, езици от фентъзи книги и компютърни игри, животни, химически термини, история, география, клингонски, флагове, музикална нотация, икономика, религия, спортни факти, планети,дървета и растения, и невъобразимо много, много други.

Как работи учебният процес?

„Нашата рецепта за учене без усилие включва три прости съставки – наука, забавление и публичност”, казват създателите. „Използваме знанията си за функционирането на мозъка за създаването на методи за по-бързо учене, така че да е едновременно ненатоварващо и приятно.”

Какво включва учебния курс?

Мемрайз има голям списък с теми по избор, разделени на етапи. На всеки етап те учат на няколко думи, които идват с превод, транскрипция, аудио произношение и мемове. Мемовете са картинки или коментари, които ти дават асоциации с думата.Тези думи са преплетени в няколко вида тестови въпроси за значение и правопис, разбъркани и непоследователни. Тестовата част е направена като игра, в която събираш точки и минаваш нива. В края на нивото думите, които си научил, се подреждат като цветя в градинка, които растат в зависимост от отговорите ти. Това е градината на кратковременната ти памет. Трябва да я поливаш често, за да не увехнат цветята. След известно развитие „растенията” отиват в дългосрочната памет на мозъка, която е представена с друга градина. И така ученето е превърнато в безгрижна игра.

Едно от най-интересните неща е, че можеш да споделяш това с приятели, да създаваш свои курсове на обучение или да добавяш мемове към думите които учиш. Това допълнително улеснява ученето защото влиза в паметта по няколко-канална система.

Екипът зад сайта са все гениални хора. Ще изброя само някои от тях.

Основателят и идеолог на мемрайз се казва Ед Кук. Той е геният на паметта. Може да запомни число с 1000 цифри за един час и да запомни последователността на тесте карти за 45 секунди.

Грег Дитри е главния авторитет в областта на мозъчната дейност. Учил е неврология в Оксфорд, Харвард и Принстън. Получава докторска степен след разработките си в сферата на човешката памет.

Спенсър Дейвис е разработчика на сайта.Още в гимназиалните си години Дейвис печели Световното първенство по кодиране на Гугъл.

Каква е магията зад мемрайз?

Мемрайз предлага ефикасно и дълготрайно учене. То се основава на три научни принципа”, казват създателите.

Разнообразно кодиране. Колкото повече сигнали и асоциации получава мозъкът при ученето на една дума, толкова по-богата и стабилна е паметта за тази дума. Мемрайз е проектиран да създава дълбоки, ясни спомени.

Хореографирано тестване. Преповтарянето на дадена информация е основата на запаметяването. Затова ползваме различни видове тестове в определена последователност.

Припомняне. Спомените се забравят с времето, затова е важно да се припомнят, за да остават свежи. Идеалният период за припомняне е точно когато си на път да я забравиш.