Сензорна терапия помага на деца с тежки диагнози

Архив Бургас

07-03-2012, 17:51

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Уредите са като истинска атракция за малчуганите. Докато се забавляват обаче те учат жизненоважни неща.

Мултисензорни уреди като развлекателни атракции са част от терапията за деца в специалния кабинет към дома за медико-социални грижи „Вяра, Надежда, Любов”.

Залата е оборудвана с 9 уреда за различни звукови и светлинни стимулации, които се използват при терапията под формата на игра.

В сензорната стая се работи с деца с нелеки диагнози – синдром на Даун, умствена изостаналост, хиперактивност, детска церебрална парализа, аутизъм.  Екип специалисти поема всеки случай и подхожда напълно индивидуално с всяко дете. Стаята на чудесата обаче не е препоръчителна за деца с епилепсия,  заради светлинните стимулации,  които могат да провокират пристъп, обясняват специалистите от дома. 

4-годишният Гого, който страда от детска церебрална парализа, вече повече от година посещава вълшебния кабинет.  Под формата на игра Гого усвоява важни уроци, учи се да брои, да разпознава цветовете и най-трудната задачка -  да може да върви самичък.

Когато започнал терапията той не е можел да се изправя. Сега става почти без чужда помощ, разбира всичко, а усмивката постоянно озарява личицето му.

В стаята светлината е приглушена, а  тихо чуруликане на птички успокоява и едновременно подобрява слуха на малките пациенти.

Психоложката Силвия Белчева сама подбира звуците и мелодиите, така че да не са еднообразни и непрекъснато да стимулира възприятията на  децата, с които работи.

„Освен със сензорните стимулации кабинетът развива умението на децата да комуникират чрез диалога със специалистите,  да  изследват средата  и да придобиват много умения”, обяснява Белчева.

В рамките на един сеанс се ползват само 1-2 уреда, за да не се отвлича вниманието на мъниците и да се гарантира концентрацията им.

 Продължителността на една терапия е от 5 до 20 мин., а след това  детето  продължава работа с другите специалисти – логопед, психолог, рехабилитатор и така се постига максимален ефект. Колкото по-рано се започне с терапията, толкова по-добри са резултатите, казват от дома.

Залата е предназначена както за децата дома, така и за малки пациенти, които идват почасово само за работа със специалист.

Различните уреди помагат за конкретни проблеми. Хиперактивните деца например лесно задържат вниманието си на едно място при водните кули. Пълните с вода цилиндри се обагрят в най-различни цветове, а хиляди балончета бълбукат вътре и действат успокояващо. 

На кожената табуретка пък има лека вибрация, която стимулира тактилните усещания. „Звездното небе” с друга „акракция”  в кабинета.  Идеята е да създаде усещане за майчината утроба и да помогне на децата да се отпуснат.

Макар че изглежда като забавление посещенията в залата учат Гого и другите деца на жизненоважни умения.

Един от любимите на Гого уреди е цилиндричната пръчка рейнстик. Тя е пълна с малки топченца и имитира звук на дъжд, когато се обърне. При работата с нея хлапетата развиват двигателните и зрителните си умения, защото цветните гранулки приковават вниманието им.

Интерес предизвиква и масленият прожектор. Той показва само по два цвята, но при загряване те се миксират и се появява трети, след него пък идват различни цветни форми. Това помага за възприемането на цветовете и фигурите. „Вдлъбнатото огледало”  пък  служи за развиване на представите и въображението.