Шимпанзетата също имат "полиция"

Новините

08-03-2012, 15:55

Снимка:

bbc.co.uk

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Най-близките ни братовчеди също имат "полиция", която да решава възникнали в групата конфликти

Ново проучване върху шимпанзета в плен откри наличието на "полицаи", които се намесват за разрешаването на конфликти в полза на общността.

Това поведение може да се определи като първична фрома на морал, подобен на този при homo sapiens.

Там където има съвместно съществуване е неизбежно да има и конфликти: това е вярно както за човеците, така и за приматите. Този феномен е видим и при други социални видове, дори с по-слабо развит интелект.

Управлението на конфликтите е от фундаментална важност за групите на шимпанзетата и за задържането на целостта и вниманието им -  излишно разсейване увеличава значително риска да станат жертва на хищници.

Медиацията се поема често от трето лице, което не е замесено в конфликта. Изследователите са разчели тези намеси като форма на просоциално поведение базирано на общият интерес, както и за гарантиране на стабилността и поддържане на мир и ред.  

„Имахме възможността да наблюдаваме поведението на четири групи шимпанзета, държани в плен, чието равновесие е било нарушено с въвеждането на нови женски. Стабилността в групите е била гарантирана, благодарение на няколко посредника, феномен, който успяхме да потвърдим и в природата“, обяснява Клаудия Рудолф фон Рор от зоологическата градина Уолтър в Госау, Швейцария.

Най-често ролята на "полицаи" приемат мъжки или женски индивиди с висок ранг, които се ползват с голям респект вътре в групата – тяхната възможност за успех е по-висока отколкото при екземпляри, които импровизират чрез сила.