Искат 17 г. килия на гард за мелето пред „Хелп” (+)

Архив Бургас

08-03-2012, 13:56

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Това е третият старт на делото в Бургаския окръжен съд. Процесът се започва отначало вече два пъти на първа инстанция след като висши магистрати го връщаха за ново разглеждане. Присъдата на Минев ще стане ясна утре в 10 ч.

17 г. затвор поиска прокуратурата за гарда Ясен Минев, който е обвинен за смъртта на чужденец при меле пред несебърската дискотека „Хелп” през 2007-ма.

Това е третият старт на делото в Бургаския окръжен съд. Процесът се започва отначало вече два пъти на първа инстанция след като висши магистрати го връщаха за ново разглеждане.

Според обвинението Минев е виновен за смъртта на шведа от ирански произход Барзан Ариф, както и за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди на приятеля му Джамал.

Мелето пред несебърската дискотека бе запечатано на GSM запис, който бе разпространено в национален ефир. Клипчето показва Ясен Минев, един от гардовете в дискотеката, да скача с крак върху гърдите на падналия на земята Барзан. 24-годишният чужденец издъхна на следващия ден в бургаската МБАЛ.  

 „Мисля, че скока, който се вижда на записа е този, който аз направих. Разпозанвам се на кадрите”, заяви днес Минев. Той обаче подчерта, че е скочил само веднъж с единия крак върху падналия на земята Ариф, след което полицай го изблъскал от пострадалия.

Веднага след това именно Минев помагал на парамедиците да качат ранените чужденци в  линейката.

„Много съжалявам за смъртта на момчето, не исках да се стига до това. Но не искам да лежа, заради други хора, които никой не е издирил и до ден днешен”, бяха последните думи на Ясен Минев пред магистратите днес.

 Утре в 10 ч. той за трети път ще чуе присъда за смъртта на Ариф от състав на Бургаския окръжен съд.

Според наблюдаващия делото прокурор Димо Маджаров трябва да се вземат предвид сериозността на нанесените телесни повреди. Държавният обвинител настоя за високо наказание.

„Нараняванията са резултат от множество удари, не по-малко от 4, клиентът ми е нанесъл само един”, контрира го адвокат Благой Потеров, който организира защитата на Минев.

Според юриста ритникът, който гарда нанесъл е попаднал в лявата част на гърдите на Барзан, а според експертизата смъртта е настъпила заради нараняванията в дясната част.

Той настоя за оправдателна присъда и по двете обвинения - за умишлено убийство и причиняване на средна телесна повреда при хулигански подбуди.