Помощ! Обраха дома ми!

Архив Пловдив

10-03-2012, 11:39

Автор:

Василена Нинова

Всичко от Автора

Расте броят на домовите кражби в Пловдив. Полицията разкрива само 7 % от тези престъпления.

През последните дни десетки опарени пловдивчани звънят в редакцията ни. Сценарият при всички се повтаря.  Най-често обирът става през деня,  докато апартаментът е празен. Крадат се пари и злато. Само за два дни в Кършияка са тарашени 5 жилища.

 В апартамент на улица Драган Цанков крадците влезли през терасата. Направено е аматьорски, но парите ги няма, разказват пострадалите.

Полицията в Пловдив регистрира по около 20 различни кражби на денонощие. Само за месец февруари в областта по официални данни са обрани 81 жилища. Средната разкриваемост е едва  7%. Затова и много от ужилените не подават сигнал. В града най-много са пострадалите жилища в район Тракия, тези по бул. България, Шести септември, Дунав, Никола Вапцаров, Санкт Петербург и Цариградско шосе.

В Повечето случаи след крадците няма пръстови отпечатъци и затова остават неразкрити.

Изходът – да не  пазим вкъщи пари и други ценности. Добро решение  е и монтирането на алармена система или СОТ.  На пазара се предлагат различни варианти за това. Най-евтиният е 10  евро на месец, а най-скъпият стига 50 евро. Тогава обаче сигурността е на 100 процента. За тези пари охранителните фирми извършват наблюдение на дома, инспекция от патрулите на място и възстановяване на щетите на 100%.

Малко се говори за психологическия  ефект след преживяна кражба  на дома. Според психолози  броят на пациентите, пострадали от подобно посегателство, расте. Появяват се страхове от повторно нахлуване в пространството ти и страх да останеш сам вкъщи.