Поп фолк елитът заравя томахавки в името на "Широка лъка"

Архив Пловдив

11-03-2012, 13:26

Снимка:

Деси Слава - личен архив

Автор:

Пловдив Утре

Всичко от Автора

Вече се знае, че е изявата ше е на 1 май 2012 г. - Международния Ден на труда.

Тежката артилерия на фолка - атрактивните секси изпълнителки на пиперливи текстове ще съберат средства за закупуване на нови народни носии за учениците от Националното училище за фолклорни изкуства „Широка Лъка" с общ концерт, пише Lifestyle.bg.

Екстра Нина, ДесиСлава (DESS), Емилия, Иванина, Татяна, Пепа, солистката на култовата Виевската фолк група Димитрия Николова - всички до една кадри на Широка Лъка, ще се обединят с колежките си от поп-фолк гилдията за невиждано по мащабите си събитието. Идеята се зароди много спонтанно, след репортаж по телевизиите за проблемите на любимото им школо.

„Вярваме, че само да се оплакваш няма полза, а и в крайна сметка легендарният Дж. Ф. Кенеди навремето много точно го е казал: преди да поискаш нещо от държавата си, помисли какво ти си й дал", декларират изпълнителките на хитове като „Грешница", „Аларма" и „Пленница на любовта". Както е известно, голяма част от поп-фолк певиците ни са завършили именно това престижно школо. „Училището ни е уникално и аз настина много се гордея, че съм го завършила!", споделя често в интервютата си Емилия.

Певиците обаче с леко огорчение коментират помежду си: „Нямаме представа защо училището ни не се гордее с нас. Веднага щом разбрахме за проблема с носиите, влязохме на сайта на училището и с голяма тъга видяхме, че нас ни няма там, нито дума, нито ред, не говорим за снимки! Иначе навсякъде по участия - у нас, а и по света, ние хвалим Широка Лъка, но явно не сме дорасли да ни качат на сайта си", жалят се певиците. От няколко дни е в процес на сформиране инициативен комитет - „Клуб на приятелите на Широка Лъка", като именно новоучреденото Сдружение се наема с мисията да уточни подробностите по концерта.

Вече се знае, че е изявата ше е на 1 май 2012 г. - Международния Ден на труда. Така певиците ще наситят с ново съдържание празника, на който ще се трудят безплатно, без хонорар, и ще съберат средства за костюмите на децата. Очаква се новото ръководство на НДК да вземе присърце идеята и да им удари рамо, предоставяйки Зала 1 безплатно за благородната кауза. „При по-евтини цени на билетите от порядъка до 6 лв. бихме могли да съберем лесно сумата от 24 - 25 000 лв., а ако някой щедър родолюбив бизнесмен или фирма също се включат в инициативата, ще им посветим цял албум", заричат се фолк дивите.

От Инициативния комитет смятат да поканят и някои от по-неутвърдените възпитанички на школото в Широка Лъка, като Ваня Кудева, откритие на „Пирин Фолк", която неотдавна изнесе концерт и насред пустинята Сахара. За каузата ще бъдат привлечени звездата от Мистерията на българските гласове Албена Вескова, Даниела, Радостина Паньова, черешката на оркестър „Пловдив" Цонка Манолова, както и Роксана от „Мюзик Айдъл", която винаги е споделяла, че мечтата й е да учи в Широка Лъка. Няма да върнем нито една певица, която иска да се присъедини, категорични са инициаторите на концерта.

Те се надяват да откликнат не само възпитанички на Широка Лъка, но и звезди от ранга на Ивана и Анелия - те не са завършили Широка Лъка, но милеят за народната музика. Има ли желание, има и начини, убедени са организаторите на благотворителната изява. Ето например изпълнителката на тоталния хит „Влюбих се опасно" - Рени, дори и бременна снимаше видеоклипове и ходеше по участия, така че едва ли тя ще откаже да отдели от времето си, за да подкрепи каузата ни, твърдят те.