Димитър Николов: Не работим за награди, а да са доволни бургазлии

Архив Бургас

11-03-2012, 17:27

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Искам градът да е модерен, да е интересен, да се развива и хората да са търсещи, изискващи, да са оптимисти. А наградите идват след добре свършената работа, убеден е градоначалникът.

След десетките призове, които обра Бургас, през следващите години градът ни има шанс да се превърне и в столица на спорта.

За 2012-а спортните събития в календара на общината са 52. Във внушителната бройка влизат 3 балканиади, 2 олимипийски шампионата и дори домакинство на световно първенство.

Според кмета Димитър Николов обаче не е толкова важно как ще бъде определен Бургас от останалите, колкото това градът да се развива и жителите му да са доволни.

За важността на наградите, за  кандидатурата на Бургас за Европейското първенство по лека атлетика и за любимия спорт на кмета Николов четете във втората част от интервюто с градоначалника пред „БургасУтре”

Г-н Николов, Бургас домакин на първенството по лека атлетика - доколко е възможно това да се случи и как?

Вече е факт кандидатурата на Бургас за домакин на Европейското по лека атлетика през 2019 г. Това е абсолютно премислен ход, свързан пряко с проекта за строителство на многофункционалната спортна зала "Арена Бургас", която ще е с повече от 6000 места.

Тя ще се намира на мястото на старото военно поделение в к-с "Изгрев" - терен, който правителството вече прехвърли на община Бургас. В момента търсим необходимото финансиране и аз вярвам, че ще я имаме готова много преди 2019 г.                                                

Със сигурност Бургас ще е домакин на световно първенство по уиндсърф през 2015 г., защото се справихме чудесно с провеждането на миналогодишното европейско първенство в тази спорт.

От началото на Вашето управление до сега, Бургас е бил определян като най-добрия град за живеене, изкачи се нагоре в класацията на зелените градове в Европа, получи световна популярност с фестивалите си. Като какъв искате да бъде определен града през тази година? Какъв приз би му подхождал?

Аз искам Бургас да е модерен, да е интересен. Искам градът да се развива и хората в него да са търсещи, изискващи, да са оптимисти. А наградите идват след добре свършената работа. Ние не работим за награди, а за да са доволни хората.

Миналата година Вие се качихте на колело за концерта „Бургас – велосипедният град”. Смятате ли, че бургазлии лесно ще се „пречупят” в използването този начин за предвижване не само за спорт?

Убеден съм, защото инициативата идва от самите бургазлии. Стотици хора се обединиха в гражданско сдружение и постоянно настояват да градим по-бързо обещаните велоалеи и съответната инфраструктура за колоездене. Тази година ще станем първият български град, който предлага обществени велосипеди под наем.

Парк Езеро на концесия – дали частните инвеститори ще запазят облика на тази зона, както и любимата на много бургазлии „пътека на здравето”? До каква степен общината ще има контролираща функция?

Целта ни е парк „Езеро” да стане още по-атрактивна зона, отколкото сега. Районът има неразработен потенциал и позволява там да се изградят различни атракции, съобразени с околната среда.

От контролната си функция ние никога няма да абдикираме и ще държим територията да си остане паркова – с много зеленина, място за разходка и отдих. Но защо там да няма и зони за спорт и забавление? Това ще обогати и туристическата визитка на нашия град.

Кой е Вашият любим спорт и кое е мястото, където обичате да се разхождате в Бургас?

Често ходя на баскетболните и футболните срещи, в които участват бургаските отбори. Винаги се чувствам приятно в Морската градина, особено през лятото, когато алеите са пълни с хора, а морето със сърфове.