Осем месеца честваме 100 години от Балканските войни

Архив Бургас

12-03-2012, 16:48

Снимка:

politika.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Професионални актьори ще правят възстановка на „предаването на властта” край М. Търново. 

Осеммесечна тържествена програма предстои в Бургас по повод 100-годишнината от Балканските войни. Областният управител Константин Гребенаров ще изготвя планът със събития. Те ще са пряко свързващи периода на войните с нашия регион. Част от тях ще бъдат включени и в Националния план за честване, с който ща бъде отбелязан един от съдбоносните за България периоди.

 

Идеите, които предстои да бъдат реализирани в областта са с ключови за региона историчеки факти. Предложенията обсъди днес новосформирания областен комитет за честванията.

Тържествената програма в областта ще продължи малко по-дълго от очакваното или от октомври 2012 година до май 2013-а. Тя ще обхване всяка една община в Бургаско.

В календара ще бъде заложено създаване на електронно копие от 492 страници и карта на сраженията, на книгата „История на 24-ти пехотен черноморски, на Нейно величество царица Елионора, полк”, София 1939 година. В района на Малко Търново ще бъде направена възстановка на „предаването на властта”, в която ще се включат професионални актьори.

 Пътуваща фотоизложба, с ключови исторически моменти, ще показва фотоси, документи и материали от Балканските войни. Военните поделения ще отворят врати за свободен достъп в определени дни. Конкурс за есе по темата във всички училища в региона е само част от събитията, които ще влязат в календара на бургаската областна администрация.

„Целта на честванията е не само да захраним патриотизма, който трябва да носи всеки от нас, а преди всичко да запознаем младото поколение с героизма и саможертвата на предците ни”,  каза областният управител Константин Гребенаров.