Бутат паметник на Левски! Местните готови за гражданско неподчинение

Архив Пловдив

13-03-2012, 17:35

Автор:

Василена Нинова

Всичко от Автора

Общински съветници в Кричим не искат бюст на Апостола да стои до

сградата на общината

Общински съветник от Кричим предлага паметник на Левски да бъде махнат от фасадата на общинската сграда, научи Plovdivutre.bg. Мотивът на Божидар Попов е, че на Апостола там не му е мястото. Съветникът, който е и председател на местната структура на иначе родолюбивата ВМРО-НИЕ, иска бюстът на Васил Левски да бъде демонтиран и да се постави по-далече от центъра на града – до фасадата на Младежкия дом. Предложението предизвика смут сред хората от близкия до Пловдив град.  При това Общинският съвет иска да се разпорежда с паметника, без той да е  негова собственост.  За създаването на бронзовия бюст общината не е дала нито лев.

Паметникът тържествено е бил открит преди повече от пет години. Местните разказват, че идеята за изграждане му е на Сдружение за граждански инициативи – Кричим. Хората от неправителствената организация сами подели кампания за събиране на пари. Дарители стават местни жители, бизнесмени, три хиляди лева дава и президентът на Футболен клуб Левски – Тодор Батков. Тогавашният кмет Васил Кузев дава лични средства за каузата. Нито един общински съветник не помага даже с лев. От неправителствената организация сами намират младия скулптор Стоян Дечев, който прави уникален проект.

Сега нито съветници, нито кмет не намират за нужно да се консултират с членовете на местното НПО. Хората, които  са направили паметника.

Комисиите в общинския съвет предложиха да се направи обществено допитване за преместването на Левски, без ясни правила за анкетирането. Не се знае колко мнения ще са нужни, за да се приеме допитването за представително и наистина желано от кричимци.

Ако се стигне до демонтиране и местене на паметника, жители са готови да организират гражданско неподчинение.

Ако местната власт реши да се гаври с  паметта и делото на Апостола, от сдружението са решени да дарят паметника на друг град.