Марин Льо Пен се кандидатира за президент на Франция

Архив Бургас

13-03-2012, 12:34

Снимка:

guardian.co.uk

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Очаква се тя да спечели около 16% от вота

Марин Льо Пен се включи в битката за президентския пост във Франция.

Лидерът на френската крайна десница е събрала подписите на 500 души, заемащи изборни длъжности, които се изискват за допускането й като кандидат за президентските избори на 22 април и 6 май тази година.

"Имам моите 500 подписа и следователно ще бъда кандидат на президентските избори", заяви Льо Пен пред Reuters.

Ако не беше успяла да събере подкрепа до 16 март, тя щеше да остане извън състезанието и най-вероятно значителна част от привържениците й щяха да гласуват за сегашния държавен глава Никола Саркози, който изостава по популярност от кандидата на социалистите Франсоа Оланд.

Дъщерята на харизматичния Жан-Мари Льо Пен наследи баща си начело на Националния фронт в началото на миналата година. Според политически анализатори решението й да участва на изборите е удар за сегашния президент Никола Саркози, който е представител на консервативната десница и очакваше гласове именно от електората на Льо Пен. Бивш адвокат, тя отклони партията си от традиционния фокус върху антиимигрантската политика и води кампания за излизане на страната от еврозоната и издигане на протекционистични бариери за френските производители.

Марин е трета по популярност, но изостава достатъчно от Саркози и Оланд, за да заплашва с явяване на балотаж който и да е двамата.

В понеделник за пръв път Саркози изпревари в социологическо проучване Оланд, но само за първия тур - на балотажа сегашният държавен глава ще изгуби.

Другият кандидат за държавен глава Франсоа Оланд ще спечели вота, но на балотаж, показват проучванията на общественото мнение във Франция. Той ще загуби първия тур, но с малко – 1,5% от гласовете, според данни на анкета на Ifop/Fiducial. За Марин Льо Пен се очаква да гласуват около 16% от французите, а за центриста Байру - 12%.

През януари Марин льо Пен бе само на няколко пункта зад Саркози, което съживи спомените за изборите от 2002г., когато баща й стигна до балотаж срещу Жак Ширак, припомня "Дневник". Тогава Жан-Мари льо Пен също събра 500-те подписа в последния момент и след оплаквания, че служителите са под натиск от управляващите да не дават подписите си за националист.