Безстопанствените плажове на разпродажба с 50% надолу

Архив Бургас

13-03-2012, 16:37

Снимка:

vodno-spasiavane.com

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Ако към ивиците няма интерес, повторен търг няма да има.

С 50% по-ниска цена ще излязат на търг за отдаване под наем 12 плажа в Бургаска област в края на март.

Според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, министърът на регионалното развитие и благоустройството е делегирал права на областния управител да проведе търговете. Цената на плажните ивици е намалена с 50% от първоначалната, тъй като на първите търгове не са се явили желаещи да ги наемат.  

Най-атрактивен от предлаганите плажове е Централен на Бургас. Активната му плажна площ е почти 47 хил. кв. м., а първоначалната наемна цена – 105 859 лв. без ДДС.

Според кмета на Бургас Димитър Николов най-добрият стопанин на плажа е общината. Тя го стопанисва през част от миналия летен сезон, тъй като не се явиха желаещи да го наемат.

Тогава шезлонги и чадъри бяха безплатни, а много бургазлии, особено в пенсионна възраст, от 5 часа сутринта мятаха хавлии на шезлонгите, за да си запазят място. През цялото време общината почистваше пясъка. 

Останалите плажове са морски плаж „ОБЗОР – ДЕТСКИ ЛАГЕРИ”, Иракли”, плаж „Поморие – почивни станции”, „Сарафово- юг”, трите плажа в Крайморие, плаж „Алепу” в Созопол, „Царево - попоски”, „Къмпинг „Делфин”, „Устие на река Велека” в община Царево.

Срокът, за който се отдават е 5 години. От всички най-скъп е наемът на бургаския плаж, а най-евтин - на „Крайморие - север” – малко над 4 хил.лв. Сравнително висока е и цената на плажа в Иракли - 36 516 лв. без ДДС. 

Първоначално за плажа "Атанасовска коса" също е бил обявен търг, но в последния момент от МРРБ са спрели процедурата, тъй като след морската буря там има нанесени щети и сега се прави ново заснемане на плажа, обясни областният управител Константинн Гребенаров.

Той се надява поне за 2-3 плажа да бъде намерен стопанин. Ако обаче това не се случи, вероятно е да няма нови търгове, тъй като нито цената ще е по-ниска, нито пък самите условия ще са по-атрактивни. 

„В интерес на истината винаги е имало неохраняеми плажове и такива, които да не представляват интерес, тъй като са на трудно достъпни места или пък са каменисти и няма пясъчна ивица. Има и много хора, които не искат да ходят на охраняеми плажове, а на такива които са пусти.

"Областна администрация, заедно с общините, ще си изпълни задълженията и ще сложи табели там, където останат безстопанствени и неохраняеми плажове”, каза още областният управител. Миналата година плажовете без стопани в Бургаско бяха около 24, но през годината на определени плажове им изтичаха договорите и за тях трябваше да се провеждат нови процедури. Гребенаров се надява това лято неохраняемите плажове в региона да са до 10-15.

33 са сключените концесионни договори за плажове в Бургаска област, наетите плажове са 42, а неохраняемите са 29. Това съобщи по време на посещението си в Бургас Милен Тодоров, директор на дирекция „Концесии” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

„Няма как всички съществуващи плажове да намерят стопани, заяви Тодоров като примери за това били по-високата радиокативност на плажа Вромос, подпорната стена на плажа в Ахелой, проблемът с Попския плаж в Царево, където е било констатирано завишено съдържание на бактерия, както и плажни ивици, които са на територията на резервати.