Спасяват Белодробна болница?

Архив Пловдив

15-03-2012, 14:49

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

Отпускането на 1 милион лева безлихвен заем на Белодробна болница Кудоглу отново изкара на преден план въпроса за съдбата на здравното заведение.

Отпускането на 1 милион лева безлихвен заем на Белодробна болница Кудоглу отново изкара на преден план въпроса за съдбата на здравното заведение.

"Каква е съдбата на болница Кудоглу – попита най-активната общинска съветничка", Дани Каназирева. Колежката й Мариана Димитрова уточни, че след като болницата минава към УМБАЛ “Св.Георги” защо е необходимо да се наливат пари там и отново да се влиза в порочен кръг.

Доктор Недев от комисията по здравеопазване авторитетно обясни, че в момента е в ход процедурата по прехвърляне на дейността към Университетска болница, определено е новото местообитание, готови са строителните книжа, има одорение и от здравното министерство. Недев подчерта, че според разчетите на УМБАЛ прекратяването на работата на Кудоглу като самостоятелна болница е в процедура и ще се осъществи до края на 2012 г.

“Това го слушам от времето на Анна-Мария Борисова, няма юридическа форма “прекратяване” – репликира Дани Каназирева и поиска кметът Иван Тотев да обясни защо общината пак ще дава заем на болницата.

И.д. кмет Розалин Петков обясни, че към момента не е ясно кога ще приключат строителните процедури, поради което Белодробна ще си остане на същото място.

Според главния финансист на общината Наталия Делчева въпросният 1 милион лева е заложен в общинския бюджет, макар да не е записано конкретно, че е предназначен за Белодробна болница.

В крайна сметка съветниците одобриха предоставянето на временен безлихвен заем от бюджета на община Пловдив за настоящата година в размер на 1 милион лева. От него 721 339 лева ще отидат за окончателно погасяване задълженията към “Медофарма” ЕООД за доставка на медикаменти и консумативи. Други 135 204 лв. ще са за погасяване на осигурителни вноски, а 143 457 лв. -  за частично изплащане на работни заплати на персонала за минали периоди в лечебното заведение.

Погасителният план започва да тече от юли 2013 г. Болницата трябва да върне парите на 23 равни месечни вноски по 11 610.88 лв. и 1 месечна вноска от 11 610.76 лв.