Велоалеята във Варна се ползва от всички, но не и от колоездачи

Мисия Варна

15-03-2012, 22:40

Снимка:

Елза Парини

Автор:

ЕЛЗА ПАРИНИ

Всичко от Автора

Масивният уличен „диван” е поставен до спирката срещу общината на булевард „Сливница” точно върху велоалеята.

Паркирани автомобили, пешеходци, деца с тротинетки, майки с колички... това може да се види по прословутата велосипедна алея във Варна.

Често вървя покрай трасето, отредено за ценителите на екологичния транспорт, но такива така и не се намират да употребяват „съоръжението”, наречено за кратко "велоалея".

Нито един велосипедист не минава по велоалеята, затова пък ежедневно можете да видите паркирани автомобили по червената пътека.

Цветът й в момента е измит от снеговете и дъждовете, но всички шофьори знаят, че това място е забранено за спиране и паркиране, ама на кой ли му пука, нали правилата са за това, за да се нарушават. Именно тази житейска философия движи животеца ни.

По пешеходните зони не случайно настилката на алеята за велосипеди е направена грапава, това е така, за да не се движат и пешеходците по нея.

Липсата на велосипеди по пътя, предназначен за тях, може и да се дължи на студеното време, знам ли. Но как ли ще минават по нея, след като недобросъвестни шофьори паркират автомобилите си върху алеята?

Да не говорим и за пейката, поставена на пътя на велосипедите. Масивният уличен „диван” е поставен до спирката срещу общината на булевард „Сливница”, и заема част от трасето. Току виж някой колоездач без да иска е качил на рамката отпочиваща бабка, поседнала в очакване на автобус номер 14.

Времето се затопля и сигурно много от вас ще изкарат колелетата, внимавайте какво ще срещнете по пътя си, уважаеми колоездачи.