Режисьорът Константин Божанов открива днес "София филм фест на брега"

Архив Бургас

15-03-2012, 10:06

Автор:

Карина Кристиянова

Всичко от Автора

Сюжетът  на "Аве" проследява пътуването на Камен, който отива на погребението на свой приятел. По път среща странната Аве, която го въвлича в куп проблеми и неприятности.

С отличения вече с престижни международни награди "Аве" ще бъде отктрито тази вечер 10-ото юбилейно издание на "София филм фест на брега".

Лентата спечели две награди на 32-ия международен филмов фестивал Опорто в Порто, Португалия. Той бе отличен в Седмицата на режисьорите и Мануел Оливейра за най-добър сценарий и най-добър филм на фестивала.

Други режисьори, които са си тръгвали с награди от форума са имена като Ким Ки-Дук, Вим Вендерс, Ник Касавитис, Гилермо дел Торо и Дани Бойл.

Филмът вече е показан на 40 филмови фестивала. Миналата година той спечели Специалната награда на журито на феста в Сараево,наградата на ФИПРЕССИ във Варшава, наградата за млад талант в Хамбург ’11, голямата награда „Iron Herring” в Лийдс, а сега идва и успехът в Португалия.
В рамките на месец лентата ще бъде показана в Великобритания, Франция, Холандия, Швейцария, както и в Латинска Америка.

Сюжетът  на "Аве"проследява пътуването на Камен, който отива на погребението на свой приятел. По път среща странната Аве, която го въвлича в куп проблеми и неприятности. 17-годишната тийнейджърка е в търсене на своя проблемен брат.
В ролите ще видим Ованес торосян и Анжела Недялкова.
Сценарият е на Константин Божанов и Арнолд Баркъс, оператори са Ненад Бороевич и Радослав Горчев. В лентата участват и много популярни български актьори като Николай Урумов, Йосиф Сърчаджиев, Койна Русева, Крисмир Доков, Светлана Янчева, Иван Юруков.
В програмата  на бургаското издание на феста е и нашумялото и много очаквано заглавие на Анри Кулев – „Цахес“. Финален акорд на фестивалната програма ще постави друг български филм „Миграцията на паламуда“ на Людмил Тодоров.

В афиша на юбилейното издание на"София филм фест на брега "са включени филми от Аржентина, Норвегия, Иран, Турция, Румъния, Франция, Чехия, Финландия …

Акценти от чуждестранната програма са иранският филм „Раздяла“, който спечели „Оскар“ за чуждоезиков филм и вече има „Златна мечка“ от фестивала в Берлин, руският филм „Огнярът“, продукцията от Германия-Великобритания-Швеция-Дания – „Перфектно чувство“ и „Имало едно време в Анадола“ на Джейлан, който има награда за режисура от Кан.