Сянката на Хохегер надвисна над ГЕРБ

Архив Бургас

15-03-2012, 16:48

Снимка:

Капитал

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Името на учредителка на партия ГЕРБ беше замесено в скандала с австрийския лобист Петер Хохегер. 

Росица Велкова, която е близка на вицепремиера Цветан Цветанов, е била управител на фирмата "Хохегер БГ" от месец ноември 2008 година до лятото на 2009 г., предаде БНР.

Велкова е учредител на ГЕРБ и е един от авторите на управленската програма на партията. Различни медии я определят като координатор на IT екипа на ГЕРБ, който е подготвил стратегията на партията за информационни и комуникационни технологии преди парламентарните избори.

Стратегията е писана по времето, в което Велкова е представлявала австрийския лобист у нас. В сряда от ГЕРБ вече обявиха, че искат анкетна комисия в парламента, която да провери фактите, изнесени в рамките на скандала в Австрия.

Управляващите не дават еднозначен отговор дали Велкова ще бъде изслушана в парламентарната комисия "Хохегер".

"Нека видим какви са целите на тази комисия, която ще сформираме. Първо, намесено е името на България и то не в много добра светлина в Австрия. От Австрия идват сигнали, че са вечеряли с министър-председателя, тогавашния, че са давани едни пари за изчистване на имиджа на България извън България, а те влизат в България пак, във връзка с някакъв лобизъм", коментира зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Валентин Николов.

Според него трябва да се провери дали са изпълнени целите, поставени в договора с Хохегер, дали правилно са изхарчени парите на данъкоплатците - „кой, как, по какъв начин и от коя партия“.

"Спътничката на господин Станишев, доколкото знам, не е от БСП. Ние не разследваме дали е от БСП, или не е от БСП. В тази комисия ще има от всички партии, така че, ако има нещо, няма как да бъде прикрито", смята Валентин Николов.

Той намекна, че проверка по случая с фирмата на Росица Велкова може би ще бъде направена.

„Да видим дали са отивали потоци пари към нейната фирма. Аз поне не знам такова нещо. Знам, че има потоци пари към фирма, която е към госпожа Йосифова. Нека да видим тези пари за какво са дадени, ако са дадени, аз нямам нищо против, ние не обвиняваме в момента. Досега не съм чул някой да обвинява. В момента нещата идват от Австрия. Поставяме въпроси, които в австрийския парламент са поставени и в австрийските медии. Така че аз не виждам проблем“, заключи депутатът от ГЕРБ.

Двойката Станишев-Янова беше намесена в скандала около разследвания в Австрия лобист Петер Хохегер. През 2008 година неговата PR агенция получила поръчка от кабинета на тройната коалиция да проведе кампания за „лъскане имиджа” на България.

Според австрийския вестник „Ди Пресе” част от парите, получени от българското правителство, са отишли в джоба на австрийския вътрешен министър. Друга част се е върнала в PR агенцията на Моника Янова.

Вчера на специална пресконференция тя отрече участието си в незаконна схема и заяви, че е работила за имиджа на България. PR експертът обяви, че няма какво да крие и ще предостави на депутатите договорите, които замесиха името й в лобисткия скандал.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен