Щура балканска комедия и филм за перфектната любов в Лъки синема

Архив Пловдив

18-03-2012, 09:48

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

Най-новият филм на Сърджан Драгоевич „Парад” ще може да гледат пловдивчани днес от 18,30 часа

Най-новият филм на Сърджан Драгоевич „Парад” ще може да гледат пловдивчани днес от 18,30 часа. Комедията от Сърбия/Хърватска/Македония/Словения вече е видяна от над 500 000 зрители и се превърна в тотален хит на Балканите. Лентата за бивши врагове от войната, събрали се да охраняват гей парад в Белград, спечели наградата на публиката и обра овациите на кинофестивала в Берлин.

Филмът представя весел и смешен поглед към ситуацията на Балканите, където народите се учат на помирение. Не само по отношение на историята и войните, но и за приемане на хората с различна сексуална ориентация.

Главният герой Лимун (Никола Койо) е типичен тъмен балкански субект - бивш паравоенен от конфликтите през 90-те години на миналия век, който сега има школа по джудо и фирма за охрана. Като мнозина на неговата възраст, той е хомофоб. Оказва се, че сватбата на бабаита ще се организира от двойка хомосексуални. Радмило и Мирко се наемат да организират тържеството в замяна на една необичайна услуга – Лимун да поеме охраната на гей парада в Белград. Той тръгва към Косово, Хърватия и Босна, за да „набира“ охранители, тъй като собствените му служители и син му обръщат гръб. А те се оказват негови стари познайници от „противниковия лагер“. Изправени пред новата си мисия, старите врагове загърбват тъмното минало.

„Филмът по уникален начин разкрива как балканците от Сърбия, Хърватия, Косово и Босна могат заедно да работят и да се забавляват. Тази лента беше изключително добре посрещната на Берлинския филмов фестивал. Самият режисьор Драгоевич обясни, че е избрал чрез комедията да разкрие каква е истината за реалността на гей проституцията в Сърбия”, пише Vesti.bg.

Късната прожекция от 20.45 часа е на филмът от Германия/Великобритания/Швеция/Дания „Перфектно чувство“ с режисьор Дейвид Макензи. Звездите в лентата са Юън Макгрегър, Ева Грийн, Кони Нилсен, Стивън Дилейн, Юън Бремнър.

Това е жизнеутвърждаващ поглед към смисъла на любовта и на това да бъдеш обичан в нашите смутни времена, коментират критиците.

Сюзън е учен, който търси отговорите на важни въпроси чрез науката. Толкова важни, че се е отказала от всичко друго, включително любовта. Един ден се запознава с талантливия готвач Майкъл и всичко започва да се променя. Докато двамата започват да изпитват неподозирано дълбоки чувства, хората около тях се променят, защото нещо влияе на емоциите им. Сюзън и Майкъл се впускат в чувствено приключение, от което им се вие свят и стомахът се свива, защото усещат силна връзка помежду си. Филмът грабна шотландската награда БАФТА’11 за най-добър режисьор и филм, получи и номинация за награда на публиката. Носител е и на наградата от Единбург’11 за най-добър нов британски филм.