Добро утро, Пловдив! Започнете деня с усмивка

Архив Пловдив

19-03-2012, 07:59

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

Понеделник идва с класическа пролет

Добро утро, Пловдив.

Най-ранобудните посрещнаха изгрева още в 6:23ч.

Днес ни чака класическа пролет. Времето ще е слънчево, минималните температури ще са между 0 и 5 градуса, максималните - от 20 до 25. Предстои ни една позитивна и енергична седмица - сега е времето, когато слънцето навлиза в Овен и бележи настъпването на новата астрологична година. След дългата, потискаща зима, която в един момент изглеждаше без край, днес навлизаме в седмицата, когато официално ще се поздравим с първа пролет и ще отбележим равноденствието. По този повод в Пловдив предстои и едно вече станало традиция през годините събитие - Мотопоходът на рокерите към Бачково за здраве и благословия.

Макар и първи делничен ден, културата в града може да се похвали с ключово събитие. Започналият през миналата седмица София Филм Фест е подготвил изненада за своите почитатели - днес е дългоочакваната среща на пловдивските киномани с носителя на Оскар Хю Хъдсън.

И днес няма да мине без именници. Празнуват всички, които носят имената Дарина, Дария, Дарин, Найден, Найдa. Честито! Днес е денят на даровете, така че подарете някому нещо, пък дори и само усмивка.

Православната църква почита Св. мъченици Хрисант и Дария, жестоко измъчвани и пребити с камъни заради Христовата вяра.  У нас името Хрисант не е от най-популярните, затова остава само Дария и неговите производни: Дарин, Дарина.

Защо обаче и Найден празнува, е неясно. Най-вероятно това е свързано с факта, че навремето с името Найден са били наричани подхвърлените пред вратата или случайно намерените деца.

Така по-бедните са давали за осиновяване своите деца, за които не са можели да се грижат. Обикновено са оставяли децата пред вратата на по-заможни хора или на такива, за които се знаело, че нямат деца и ще се зарадват. Богатите или бездетни християни са считали намереното дете за дар от Бога и са го приемали.

Днес в Италия, Испания и Португалия почитат Деня на бащата.

На този ден са родени умиращият трудно Брус Уилис и италианската футболна звезда Алесандро Неста. Да почерпят още професор Огнян Герджиков и Глен Клоуз.

А вие се наслаждавайте на прекрасния ден! Слънчева и позитивна седмица от екипа на ПловдивУтре!