И в Пловдив поемат изследванията преди ин витро

Архив Пловдив

20-03-2012, 10:44

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

„Държавата отпуска по 5 000 лева за 3 опита. Голяма част от семействата с репродуктивни проблеми обаче не могат да си ги позволят, преди да бъдат допуснати в листата за чакащи за ин витро“, поясни Вулджева

10 000 лева вече са предвидени от общината за изследвания на пловдивски двойки с репродуктивни проблеми, съобщи Борислав Инчев от ВМРО-НИЕ.

Воеводите са внесли предложение в ОбС за създаване на временна комисия, която да изготви правилник и критерии, по които бездетните семейства ще могат да кандидатсват за отпускане на сума.

„Естествено, че 10 000 лева за Пловдив е крайно недостатъчно. Предложих сумата да е 100 000 лева, но след като стана ясно, че няма как, важното е, че началото е поставено“, каза Инчев. От ВМРО-НИЕ предлагат комисията да бъде съставена от 5 човека – по един представител от политическа сила и един независим. Неправителствената фондация „Искам бебе“ и сдружение „Зачатие“ ще участват активно в изготвянето на критериите за кандидатстване.

По първоначален план до 2500 лева ще бъдат отпускани на двойка. Докато Пловдив тепърва прави опити да подпомогне пловдивчани, Бургас, Велико Търново  и Благоевград вече имат такива работещи правилници с готови критерии. „200 000 лева са отпуснати в Бургас през 2009 година, а 70 % от кандидастващите вече са станали родители“, каза Вера Вулджева, член на Управителния съвет на фондация „Искам бебе“ и координатор за Пловдив.

„Държавата отпуска по 5 000 лева за 3 опита. Голяма част от семействата с репродуктивни проблеми обаче не могат да си позволят огромния брой излседвания преди да бъдат допуснати в листата за чакащи за ин витро опити“, поясни Вулджева.

„Много често се налага преди ин витро опита операция на матката, което не се поема от държавата, нито от здравната каса. Парите ще бъдат изразходени освен за иследвания и за лекарства за стумилиране на овулация, операции, скъпоструващи изследвания, които семействата не могат да си позволят“, каза още Вулджева, която също е пациент и е наясно с всички перипетии и проблеми, с които се сблъскват хората с репродуктивби проблеми.

„Години се губят в неправилни действия. Някои лекари объркват двойките и ги подтикват да действат в грешни пососки, но ние сме тук за това, за да ги ориентираме“, заключи тя.