До 270 000 бездетни двойки у нас

Архив Пловдив

20-03-2012, 11:21

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

По демографски срив се нареждаме сред първите в Европа, а лечението на стерилитета не e по джоба на повечето млади семейства у нас

„Всяка 6-та двойка в Европа има репродуктивни проблеми“, обяви Вера Вулджева, член на Управителния съвет на фондация „Искам бебе“. По тези данни е изчислено, че от 100 до 270 000 двойки у нас не могат да си имат бебе по нормалния начин.

Вулджева е координатор за Пловдив и част от неправителстваната организация от 2008 година. „Аз лично контактувам със 100 двойки. Трудно е да се каже колко са с репродуктивни проблеми в нашия град. Повечето от тях крият и държат на конфиденциалността“, каза още тя.

Новата възможност, с която общината се ангажира за подпомагане и кандидатсване на двойки, на които предстои ин витро опит, ще даде възможност да се разбере колко са семействата от Пловдив, които имат нужда от помощ.

„Бездетността е не само здравословен, но и психологически и социален проблем. По демографски срив се нареждаме сред първите в Европа, а лечението на стерилитета не по джоба на повечето млади у нас и без помощтта на държавата и неправителствени отганизации като „Искам бебе“ битката за повече българчета е обречена“, обобщи ситуацията Вулджева.