Първите щъркели дойдоха за Първа пролет

Архив Пловдив

20-03-2012, 12:03

Автор:

Иван Иванов

Всичко от Автора

EVN монтира 217 нови гнезда за прелетните птици върху елстълбове

Първите щъркели пристигнаха в Пловдивско заедно с Първа пролет. Прелетните птици вече са се настанили в домовете си в европейското селище на белия щъркел – с. Белозем, община Раковски. Очаква се в селото да дойдат около 40 двойки птици.

Енергийното дружество EVN България постави 217 нови платформи върху електрическите стълбове, върху които щъркелите ще градят гнездата си. Най-много съоръжения тази година са монтирани в районите на Ямбол, Карлово, Бургас, Стара Загора, Карнобат, Димитровград, Момчилград и Раднево. За три години са поставени общо над 800 платформи върху стълбове от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, тъй като тези платформи не пропадат между проводниците на електрическата мрежа, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата.

Инициативата на EVN България за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ) и е в сътрудничество с неправителствените организации “Зелени Балкани” и Българското дружество за защита на птиците.