21 март: Копривена супичка и салата от киноа с печени чушки

Архив Варна

20-03-2012, 16:57

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Гладуването е полезно, но не е за всеки. Ако се чувствате отпаднали и преуморени можете да подпомогнете процесите на освобождаване с едно балансирано меню, без да се налага да преминавате на бегом покрай хранителните щандове в магазина.

Утре 21 март, Луната в Риби ще подчертае водната стихия, която управлява  телесните течности, регулира лимфната система и е отговорна за чувствата ни.

Това налага да приготвяме и консумираме храната с особено внимание към доброто настроение. През този период ще бъдем изключително чувствителни към заобикалящата ни среда и храненето в негативна обстановка може да предизвика депресии и да влоши  метаболизма. Нарастват опасностите от хранителни и алкохолни натравяния. Организма е склонен към натрупване и задържане на течности и е желателно приемът им да се ограничи, но този път лунната фаза не подкрепя това условие.

Когато Луната е в Риби, организмът има нужда от храни съдържащи йод и желязо, които се усвояват най пълноценно в този период. Ще ги открием на първо място морските продукти, следвани от спанак, коприва, цвекло, броколи, краставици, киноа, черен дроб,стафиди, кайсии, грозде, пъпеши. Организма се нуждае също и от провече енергия и в менюто следва да присъстват храни богати на протеини-постно говеждо, агнешко месо, яйца, зрял боб, паста, мляко, орехи. Протеините способстват освобождаването на организма от ненужните течноси.

29 лунен ден. Ден за пост и въздържание, подходящ за гладуване и освобождаване от всичко излишно, включително и от вредни хранителни навици и пристрастия. Бъдете особено внимателни към всички продукти - съществува опасност от натравяне. Не яжте сурови храни, включително зеленчуци. Тях е подходящо да консумирате под формата на бульони и крем супи. Гладуването днес има изключително благоприятен ефект върху организма и психиката.

Гладуването е полезно, но не е за всеки. Ако се чувствате отпаднали и преуморени можете да подпомогнете процесите на освобождаване с едно балансирано меню, без да се налага да преминавате на бегом покрай хранителните щандове в магазина.  Ще използваме за основа на днешното меню копривата и елдата, които са богати на желязо и ще ги комбинираме с млечни продукти и ядки, които да осигурят нужните на организма протеини.

Копривена супа

Продукти:

глава стар лук
1 голям морков
половин килограм изчистена бланширана и нарязана коприва
фиде
1 ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. смлени орехи
няколко скилидки чесън
оцет
сол

Приготвяне:

Задушаваме в тенжера настъргания морков и наситнения лук. След това сипваме 1,5 л вода и когато тя заври добавяме копривата, фидето и солта. След като сварим до състояние на готовност на фидето сваляме от огъня и добавяме чашата мляко и орехите. Поднасяме със смесените оцет и чесън.ако желатете можете да пасирате,преди да добавите млякото и орехите.
Уместно допълнение към супичката ще бъде  

Салата от киноа с печен пипер и моцарела

Продукти:

1 и 1/2 ч. ч. киноа
около 10 печени червени пиперки
1/2 връзка копър
100 г моцарела
100 г бяло саламурено сирене
3-4 скилидки чесън

Приготвяне:

1 и 1/2 ч. ч. киноа се вари в 1 и 1/2 ч. ч. вода, пиперките се нарязват на кубчета, моцарелата също, обикновеното сирене се натрошава на дребно, копърът се наситнява, а чесънът се смачква в хаванче или с преса. Всички продукти се смесват след като киноата се поохлади.

Добър апетит!