Бившият премиер Ренета Инджова ще оглави НСИ

Архив Бургас

20-03-2012, 15:44

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Решението ще бъде гласувано в сряда

Бившият премиер на България Ренета Инджова е определена за председател на Националния статистически институт (НСИ), съобщи правителствената пресслужба.

Решението ще бъде гласувано на заседанието на правителството в сряда.

Досегашният директор на НСИ Мариана Коцева преминава на работа като специален съветник в европейската статистическа работа - Генерална дирекция “Евростат”.

От правителствената пресслужба разпространиха кратка биография на Ренета Инджова. Тя е родена на 6 юли 1953 г. Завършила е УНСС със специалност политическа икономия и социология. Работила е като преподавател в УНСС и в Техническия университет. Била е също икономически съветник във Великото народно събрание, член и председател на Надзорния съвет на Агенцията за приватизация и неин изпълнителен директор, директор в ОББ, консултант в "Токуда груп - България". Десет години е живяла и работила в САЩ.

Ренета Инджова бе министър-председател в периода 1994-1995 г. Тя бе назначена служебно на поста от президента Желю Желев след оставката на премиера Любен Беров.

Няколкомесечното управление на правителството на Инджова ще се запомни със светкавичните уволнения от държавната администрация и държавните фирми на лица, свързани с могъщата по това време групировка "Мултигруп".