Бургас ще бъде домакин на Евро 2015

Архив Бургас

20-03-2012, 21:48

Снимка:

БФС

Автор:

Марин Боянов

Всичко от Автора

Освен на стадион "Лазур" мачове от първенството ще се играят още в Несебър и Созопол. 

Изпълнителният комитет на УЕФА избра България за домакин на европейското първенство за юноши до 17 години през 2015 година.

Президентът на Българския Футболен Съюз Борислав Михайлов защити успешно кандидатурата на нашата страна пред изпълкома в Истанбул.

"Получихме много висока оценка за подготвената кандидатура. Мотивирани сме да приемем това предизвикателство, за цяла футболна България и за нас победата е огромна", коментира Михайлов веднага, след  решението на УЕФА.

Страната ни успя да се пребори с конкуренцията на седем държави - Македония, Финландия, Израел, Дания, Естония, Люксембург и Азербайджан.  Трябва да се отбележи, че за първи път в своята история Българския Футболен Съюз ще организира турнир от подобен ранг. Домакини на първенствата през 2014 и 2016 година са съответно Малта и Азърбайджан.

За първи път първенството на Европа за юноши до 17 години ще се провежда по схема с 16 отбора – участници.  Ето защо организационният комитет, подготвил кандидатурата за финалите, посочи два регионални центъра за домакини на турнира  -  Пловдив и Бургас.

За участието на България в първенството инфраструктурата в тези два региона ще бъде значително подобрена. Стадионите, на които ще се играе Евро 2015, са общо осем: „Беркут" в Брестник, „Берое" в Стара Загора, пловдивските „Христо Ботев" и „Лаута", „Хаджи Димитър" в Сливен, „Несебър", „Созопол" и „Лазур" в Бургас.

В началото на месец април президентът на БФС Борислав Михайлов и Орагнизационният комитет ще дадат и пресконференция, на която ще обявят подробности за спечелената кандидатура, а също така  ще презентират и целия проект за домакинството на Евро 2015.