България преговаря за добив на газ в спорния участък на Черно море

Новините

23-03-2012, 13:01

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

България води преговори с най-голямата петролна компания в света "ЕксонМобил" за проучване на блок в Черно море

България води преговори с най-голямата петролна компания в света "ЕксонМобил" за проучване на блок в Черно море, съобщава агенция "Блумбърг".

Според неназовани дипломатически източници става дума за блок, за който страната ни спори с Румъния.

Преди дни румънският външен министър Кристиан Дяконеску обяви, че България и Румъния спорят за район с площ около 300 кв. км в акваторията на Черно море, припомня bulgarski.pogled.

Спорът започнал през 1994 г. и причина за него било неточното определяне на морската граница между двете страни. Румъния се стреми да разреши проблема с помощта на двустранни разговори с България, но ще го внесе в Международния съд в Хага, ако не бъде намерено решение, обявиха местните власти.

На 4 февруари "ЕксонМобил" заяви, че е обнадеждена от откриването на газ в континенталния черноморски шелф на Румъния. В края на 2011 г. "ЕксонМобил" и австрийската ОМВ започнаха проучването на периметър, разположен на 170 км източно от румънското крайбрежие, на дълбочина 1000 м. Периметърът е част от зона, която Румъния си върна от Украйна след решение на Международния съд в Хага. Според експерти зоната с размер около 9700 кв. км, дадена на Букурещ от съда, крие близо 100 милиарда куб. метра газ и 10 милиона тона петрол.