Ново откритие ще доведе до лечение на плешивостта

Новините

23-03-2012, 14:56

Снимка:

telegraph.co.uk

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Откритието, че протеина PGD2 е свързан с косопада, ще доведе до нови лекове за мъжкото оплешивяване

Учени са открили протеин свързан със загубата на коса. Това откритие може да стане основата за лечението на мъжкото оплешивяване. 

Въпреки, че терапията ще помогне за спирането на косопада, не се очаква да обърне ефектите и да възстанови загубената коса. 

Тестове били проведени на тъканта на скалпа на 20 човека с оплешивяване (андрогенна алопеция). Резултатите показали, че в зоните без коса нивата на протеина PGD2 са три пъти по-високи отколкото останалите части на главата, където нещата били нормални.

Изследването, ръководено от професор Джордж Коцарелис от университета Пенсилвания е публикувано в журнала Science Translational Medicine.

"Откритията ни бяха неочаквани, тъй като не се смяташе, че простагландините са свързани със косопада. От друга страна е логично да има инхибитор на растежа на коса, на базата на предишните ни изследвания върху стволови клетки на фоликули", каза той

„Откритията ни ще доведат директно до ново лечение за най-честата причина за косопад у мъжете“ допълни професор Коцарелис.