"Горубсо-Мадан" с нов собственик - бившият вицепрезидент на "Мултигруп"

Архив Пловдив

24-03-2012, 09:19

Снимка:

в. "Капитал"

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Хората не просто ще си получат заплатите, но и им е гарантирана работата, коментира министърът на икономиката Делян Добрев.

До късно снощи продължиха преговорите за "Горубсо-Мадан". Новият собственик е Николай Вълканов, съобщи снощи БГНЕС. Споразумението за бъдещето на предприятието бе постигнато, след като премиерът Бойко Борисов пристигна в МИЕТ, където се водеха преговорите. В крайна сметка беше подписано споразумение от седем точки, с което Валентин Захариев прехвърля "Горубсо-Мадан" на бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов.

"Валентин Захариев прехвърля своите дългове към Николай Вълканов, а той се оправя с банката кредитор – Първа инвестиционна банка", заяви премиерът Бойко Борисов след края на преговорите. Премиерът обясни, че заместник - финансовият министър Владислав Горанов и управителят на БНБ Иван Искров ще разговаря с ръководството на СиБанк и ДСК да извикат служителите си, за да пуснат системата "Борика" и да могат да се заредят дебитните карти на работещите в "Горубсо" с пари още днес.

"Надявам се двете банки няма да ми откажат да върнат служители на работа, за да могат да препратят парите към картите на работниците. Това ни е уговорката", заяви още Бойко Борисов. Ако всичко е наред премиерът заяви, че лично ще посети работниците в "Горубсо - Мадан" и ОЦК - Кърджали. Двете предприятия имат изключително светло бъдеще, защото и системите, и технологиите, и машините, които в момента са залог на банката, са най-добрите като технологии, посочи още министър-председателят.

"Това е възможно най-добрата развръзка, защото няма да се стигне до прекратяване на концесията. След като бъдат платени заплатите, трябва да бъде направена уговорка за изплащане на осигуровките и да се променят условията на труд, така че хората да могат да се върнат на работа. Хората не просто ще си получат заплатите, но и им е гарантирана работата", коментира министърът на икономиката Делян Добрев.

Първа точка от споразумението е, че "Горубсо - Мадан" се прехвърля на Обединение "Върба Батанци", което става новият концесионер на мината. Обединението е създадено преди три години и е между "Минстрой холдинг" и "КЦМ - Пловдив". Така на практика всички задължения на дружеството се прехвърлят на новия му собственик. Обединението към момента държи и концесията над мина "Върба Батанци".

Вълканов е собственик на "ГОРУБСО-Златоград" АД, подземната мина, където се добиват полиметални руди. Освен това той е начело на "Минстрой", холдингът, който управлява подземния рудник в Златоград за добив на оловно-цинкови руди и открития рудник "Станянци", където се добиват лигнитни въглища. Като подизпълнител на австрийската фирма Алпине Бау, "Минстрой" участва в изпълнението на Хидроенергиен проект "Цанков камък". Валентин Захариев може и да се оттегли тази вечер от управлението на "Горубсо-Мадан" , но остава в управлението на ОЦК – Кърджали.