Събират в книжка мненията на бургазлии от уъркшопа „Супер град”

Архив Бургас

25-03-2012, 15:05

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Част от нея вече е готова, а едно от желанията на страничките е  „морето да стигне до терасата ми”.  До края на деня цялата тетрадката ще се изпълни с посланията на бургазлии.

Бургазлии обичат града си, позитивно настроени са и искат да останат тук, но условията на живот не се подобряват, за сметка на многото пари, които се влагат в инфраструктурата.

Това са само част от изводите и засегнатите теми в уникалния уъркшоп „Супер град”, част от модерния културен фест „Включи града”

Проектът е иновативен, събрал е международен екип специалисти в различни области, които чрез интервюта, анкети, въпросници търсят отговорите как би изглеждал един супер град и обсъждат с жителите му въпросите от ежедневието.

Ани Вленица е от Сърбия, но говори перфектен български, теоретик на изкуството е и се занимава с изследвания. Тя и екипът й от няколко дни провеждат уникалното социологично проучване, като често напускат границите на феста.

За да изследват пълноценно виждането на жителите за миналото, настоящето и бъдещето на града,  те провели около 10 интервюта с членове на клуба за стари хора ”Морски звуци” и възпитаници на читалището „Св. Св. Кирил и Методий” в Меден Рудник. Част от проучването  включва и разговор с изпълнителния директор на пристанището, както и с екоексперти от  ПОДА.

Както БургасУтре вече писа всеки бургазлия може да изложи своето виждане за супер град и в рамките на фестивалната зона в Морската градина.  Всяко от интервютата се записва, след което на базата на резултатите екипът ще подготви „Супер тетрадка”.  В  малката книжка  ще влязат част от мненията, препоръките и вижданията на бургазлии за Бургас.

Част от нея вече е готова, а едно от желанията на страничките е  „морето да стигне до терасата ми”.  До края на деня цялата тетрадката ще се изпълни с посланията на бургазлии.

Радио предавания, мобилни изложби и речници за оцеляване в градска среда са също интересна част от организираните прояви на екипа за трите дни на „Включи града”.

Уъркшопът цели да предложи методи на артистично изследване, чрез което да се премисли живота в Бургас. Самите структури на града се променят, обясни Виленица.

В проекта са се включили  графичния дизайнер Демиан Берн от Германия и българският режисьор Младен Алексиев.

„Интервютата с по-възрастни бургазлии ни дадоха много, трябва да се учим от тях, докато по-младите колкото и да обичат града, не виждат бъдеще е него. Учениците от търговската гимназия, с които разговаряхме, предпочитат да учат и да се реализират в чужбина, отколкото да останат тук. Част от проекта е да свързваме обикновените хора с управляващите и да работим за диалога помежду им”, обясниха организаторите.

Голям интерес предизвика и нестандартната изложба „Азбука на любовта”. И през трите дни на феста залата не оставаше празна, а посетителите с  любопитства надникваха  в артистичния свят на японската авторка Рин Ямамура.

Вечерта ще продължи с  рок и рап концерти, а  Кукления театър ще  зарадва малчуганите с пиеса на Стената на приказките.