Добро утро в понеделник!

Архив Пловдив

26-03-2012, 08:25

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

Кой, какво, къде

Добро утро в понеделник, пловдивчани.

Ако все още сте в шок от смяната на времето, трябва да се стегнете, новата работна седмица и последната мартенска такава започна.

Промяната успя да си каже думата, макар и само за един ден и лекарите регистрираха бум на хипертония през последното денонощие. Внезапно вдигнато кръвно, губене на равновесие и дори инсулти зачестиха, след като преместихме стрелките на часовникахс час напред, пише в. Монитор.

Късното лягане по навик и ранното ставане в комбинация с притеснението, че човек може да се успи, са причина за обострените състояния на хипертониците, обясни д-р Славчо Славчев – председател на Дружеството по медицина на съня и основател на фондация „Сън и здраве”. Откраднатият един час разбива системите в организма, балансът в него се нарушава, психиката се обостря,  тревожността нараства, раздразнението и избухливостта също. Човек става нетолерантен и дори заядлив, изброи най-острите състояния в резултат на промяната специалистът.

Поне седмица е необходима, за да се приспособи човек към новото часово време и психиката му да се настрои по такъв начин, че промяната да не й влияе. Докато това се случи и човек все още е нервен и раздразнителен от недоспиването, да не взема важни за живота си решения, както и да не предприема делови преговори, съветва специалистът. Той припомни, че трябва да спим поне 7-8 часа нощем и препоръчва да избягваме продължителните шофирания, както и да се почиваме на всеки кръгъл час при еднообразна работа, тъй като монотонността в комбинация с недоспиването водят до катастрофи и трудови инциденти.

Последната седмица на месеца носи и още една неприятна изненада - очаква се март да завърши със захлаждане. След това обаче времето ще е още по-стабилно и хубаво.

Очаква се минималните температури да бъдат около нулата, като на някои места в страната може да превали дори сняг.

Това обаче ще е "последното студено издихание" на зимата, успокояват метереолози.

26 март е Ден на Тракия. Отбелязва се на датата на падането на Одринската крепост.

Днес да не забравим да честитим и на всички, които носят имената Гавраил, Гаврил, Гавраила, Гаврила, Габриел, Габриела и Габи.

Св. Арахангел Гавриил е един от четирите архангели, които според Стария Завет заедно с Михаил, Рафаил и Уриил. В Новия Завет Архангел Гавраил (или Гавриил) (означава - "сила Божия" на еврейски) е един от седемте архангели. Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията - Христос. Затова Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на Св. пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос. Отново Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди младенеца. Архангел Гавраил се явил и на Св. пр. Данаил. В християнската традиция, най-вече във византийското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва с Благовещението. Затова дори извън сцените на Благовещение той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

Театри

19 часа Драматичен театър Пловдив представя Канкун

С участието на: Христо Мутафчиев/ Филип Аврамов, Ирини Жамбонас, Ивайло Христов, Искра Донова

 

НАГРАДА "ИКАР 2011" ЗА ГЛАВНА ЖЕНСКА РОЛЯ НА ИРИНИ ЖАМБОНАС, НАГРАДА ЗА ЖЕНСКА РОЛЯ НА ИРИНИ ЖАМБОНАС ОТ ЕМТФ "СЦЕНА НА КРЪСТОПЪТ"