Плодове и ядки - суперхрани за перфектен метаболизъм

Архив Пловдив

26-03-2012, 16:30

Автор:

ПловдивУтре.бг

Всичко от Автора

Плодовете и ядките са богати на антиоксиданти и помагат на тялото да се освободи от "свободните радикали"

В няколко последователни публикации ПловдивУтре.бг ви запознава с различните суперхрани, полезните вещества, които преобладават в тях, лечебната им сила и ползите от включването им в менюто.

ПЪРВАТА ЧАСТ ЗА "ЗЕЛЕНИТЕ СУПЕРХРАНИ" МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

Днес ви предлагаме втората част от поредицата, която се отнася за "Пловоде и ядки".

Друго широко разпространено определение е, че това са храни, които съдържат високи концентрации на незаменими хранителни вещества с доказано благотворно въздействие за човешкото здраве като фитонутриенти, антиоксиданти, микроелементи и есенциални хранителни вещества (хранителни вещества, от които се нуждаем, но трябва да се набавят с храната, тъй като организмът не ги синтезира). Освен това, суперхраните са ниско калорични, което ги прави особено подходящи както за прочистващи диети, така и за диети целящи намаляване на телесното тегло без стрес за организма, а следователно, и с понижен риск от възстановяване на свалените килограми.

ПЛОДОВЕ И ЯДКИ

Плодовете и ядките, спадащи към групата на суперхраните са богати на антиоксиданти, които помагат на тялото да се освободи от свободните радикали. "Свободни радикали" определено звучи като екстремистка групировка, която е трудна за залавяне и всява хаос по целия свят. И това е точно така, само че "светът" е човешкото тяло. Те са естествен продукт на метаболизма, но високите им нива могат да се дължат на външни фактори, включително замърсяването, цигарения дим, радиацията, преработените и пържени храни. Когато те се намесят в работата на имунната ни система се появяват проблемите. Тогава се нуждаем от антиоксиданти, за да укрепим имунната си система и най-добре е да ги набавим от суперхрани или хранителни добавки.

Годжи

Тези плодове са наричани от учените "най-мощното оръжие в борбата със стареенето". При сравнение на идентични количества, годжи показват 500 пъти по-високо съдържание на витамин С отколкото портокалите. Освен това те са превъзходен източник на витамини A, B1, B2, B6 и E и съдържат пълната гама протеини, 18 аминокиселини и 21 редки минерала. Високото съдържание на полизахариди превръща годжи в особено подходяща храна за всички, които искат да отслабнат, но искат и да си хапват сладко. тези малки плодчета са идеалния естествен източник на антиоксиданти, които забавят стареенето и ни пазят от болести.

Сурово какао

На тези ядки лесно може да се посвети цяла книга. трябва обаче да сте сигурни, че какаовите зърна, които ползвате са с органичен произход и не са подлагани на обработка при температура над 40° С, защото в противен случай се унищожават витамините, минералите и антиоксидантите. Масовият метод за извличане на какао за нуждите на хранителната индустрия е така наречения „холандски процес”, при който какаото се загрява до 150°C и се добавят алкални съединения и така се унищожават всички полезни хранителни вещества. Суровите какаови зърна са един от най-концентрираните източници на антиоксиданти сред храните. Те са също и изключително богати на магнезий, чийто дефицит е най-често срещания дори и при добре балансирана диета. Всички страдащи от желязо дефицитна анемия трябва да знаят, че 28 грама сурови какаови зърна доставят три пъти повече желязо от препоръчителната дневна доза. Суровите какаови зърна имат индекс на капацитет на поглъщане на кислородните радикали (ORAC) възлизащ на 28 000, което ги прави абсолютен лидер сред храните. За сравнение може да се посочи, че това означава 14 пъти повече антиоксиданти отколкото съдържа червеното вино, 21 пъти повече отколкото в зеления чай и два пъти повече отколкото в сините боровинки.

Мака

Корените от мака са древната суперхрана на перуанските индианци, които отглеждат растението от 2000 години. Войните инки ядели мака, за да увеличат физическата си сила и издръжливост. Тази силно засищаща храна е най-добрият природен адаптоген, укрепващ ендокринната и имунната система. И до днес растението е основна храна и лекарство за перуанците, а през последните години стана и достъпно по цял свят под формата на хранителна добавка.

Чия

Семената от чия са най-мощната функционална суперхрана в света. Те са отличен източник на фибри, антиоксиданти, протеин витамини и минерали и най-богатата на Омега-3 храна, която може да се дава дори и на малки деца. Достатъчно е да включите в храненето си две супени лъжици чия на ден, за да доставите на организма си повече омега-3 мастна киселина отколкото с порция сьомга, повече антиоксиданти отколкото има в сините боровинки, повече фибри отколкото съдържат овесените ядки, повече калций от прясното мляко и повече протеини и калций отколкото има в две супени лъжици ленено семе. Чия трябва задължително да присъства в диетата на всички, които искат да отслабнат, защото благодарение на нея организмът не изпитва глад и апетитът намалява.

Асаи

Плодовете на това палмово дърво от векове са сред основните за племената от поречието на Амазонка. Дребните плодове имат цвят на черно грозде и са изключително вкусни. Те съдържат мононенаситени мастни киселини (подобно на зехтина), желязо, фибри и комплекс от аминокиселини и микроелементи, а антиоксидантните си свойства дължат на високото съдържание на антоцианини (пигментите, съдържащи се в червеното вино). Асаи имат индекс на капацитет на поглъщане на кислородните радикали (ORAC) възлизащ на 1,027. Макар и да липсват категорични клинични данни за това, мнозина диетолози препоръчват включването на плода, било като хранителна добавка, било като сок или замразени плодове в диетата на всеки, който иска да се освободи от излишните килограми или просто да се подложи на детоксикация.

Кокосов орех

Младите кокосови орехи са един от най-богатите природни източници на електролити. Електролитите представляват клетъчни йонизирани соли, които пренасят енергията в тялото. Сокът на кокосовия орех е много по-добра алтернатива на енергийните напитки, които са пълни с изкуствени подсладители и оцветители. Молекулярната структура на сока в кокосовия орех е идентична с тази на човешката кръвна плазма, което означава, че тялото незабавно я разпознава и използва най-рационално. Чаша док от кокосов орех е като кръвопреливане. По време на Втората световна война в тихоокеанския район, войниците често прибягвали до директно вливане на кокосовия сок, когато ранените се нуждаели от спешно кръвопреливане. Пациенти, които се възстановяват след тежко, продължително заболяване, както и всички, който са решили да спазват по-драстична диета за отслабване трябва да пият кокосов сок, за да поддържат елекролитния баланс и нормалния клетъчен метаболизъм.

Кокосово масло

Кокосовото масло е наситена мазнина, която поради особеностите на веригата на съединението се приема много по лесно и се използва по различен начин от организма в сравнение с наситените мазнини, съдържащи се в кравето масло, месото и яйцата. Докато другите наситени мазнини се натрупват в клетките, кокосовото масло отива направо в черния дроб и незабавно се превръща в енергия. Кокосовото масло ускорява метаболизма, така че тялото изгаря повече калории, а така се отслабва по-бързо. Това масло поддържа здравословния метаболизъм, но освен това се счита и за силен антивирусен, антибактериален и противогъбичен агент. Независимо дали ще го ползвате в кухнята или като цяр, уверете се, че кокосовото масло е получено чрез "мокра" обработка (при нея се обработват пресни кокосови орехи, а не сушена копра).

Нони

Наричан още "индийска черница" и "убиец на болката", този плод се ползва в Полинезия като обезболяващо и регенериращо лекарство в продължение на повече от 1500 години. Клинични изследвания са доказали невероятните антибактериални свойства на нони дори и в борбата с ешерихия коли. Плодовете имат анти-туморно действие, противовъзпалителни свойства и са ефикасно обезболяващо средство, стимулират клетъчното възстановяване и подсилват имунната система. Нони съдържат множество витамини, минерали, ензими и фитонутриенти. Мнозина специалисти считат, че широкоспектърното благотворно действие на нони се дължи на богатата гама хранителни вещества в него. Плодът се препоръчва за периода на захранване след стриктна диета, когато организмът е отслабнал и е особено податлив на инфекциозни заболявания.

ПЪРВАТА ЧАСТ ЗА "ЗЕЛЕНИТЕ СУПЕРХРАНИ" МОЖЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК!

НА 28-И МАРТ ЩЕ НАУЧИТЕ ЗА ВЪЛШЕБНОТО ДЕЙСТВИЕ НА "ПЧЕЛНИТЕ СУПЕРХРАНИ" В ТРЕТАТА ЧАСТ ОТ ПОРЕДИЦАТА.