Мирослав Севлиевски осъди Маргарита Михнева за клевета

Архив Бургас

26-03-2012, 16:58

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Водещата е тиражирала тенденциозно невярна и клеветническа информация за Севлиевски, реши Върховният касационен съд

Маргарита Михнева е оклеветила бившия депутат от Новото време и министър на енергетиката Мирослав Севлиевски, реши окончателно Върховният касационен съд.

3000 лева е обезщетението, което водещата трябва да плати за клеветническите твърдения, които е разпространявала в поредица от предавания по Канал 3.

През юли 2011 година Севлиевски осъди тв водещата на две инстанции за това, че е тиражирала за него тенденциозно невярна и клеветническа информация.
Делата се водят от 2007 година. Настоящото решение на ВКС е последно и повече обжалвания няма да има.

Последното обжалване от страна на Михнева беше във връзка със санкцията, която трябше да плати затова, че е прекрачила "границите на допустимата журналистическа критика".

Михнева не е представила нито в предаванията си, нито пред съда "списък с хотели на Слънчев бряг, които щели да се приватизират", за какъвто през цялото време твърди, че имало някъде. Поради това всичките й "реплики" по този повод са обявени за неистински.

"Когато журналист изнася засягащи честта на друго лице факти, той трябва да провери тяхната достоверност" - се казва в решението на ВКС - "Неблагоприятните за другиго факти трябва да бъдат проверени от журналиста, преди да ги разпространи".

Решението на съда е окончателно и Михнева няма право на обжалване.