Разпродават апетитен имот до Двореца Кричим за жълти стотинки?

Архив Пловдив

27-03-2012, 17:39

Автор:

Василена Нинова

Всичко от Автора

Парцел от 6 дка. с езеро може да попадне в частни ръце за по-малко от 350 лева, предупреждават съветници от ГЕРБ

Кметът на Стамболийски иска да продаде имот за жълти стотинки, скочиха съветници от  ГЕРБ.

Става въпрос за терен от 6 дка, който освен, че е публична общинска собственост,  е и в НАТУРА 2000, каза за ПловдивУтре председателят на групата на ГЕРБ Стоян Богданов.

Инвеститор предлага на кмета Иван Атанасов върху апетитния терен, който се намира близо до Двореца "Кричим"  и река Въча, да построи хотел, ресторант и база за спортен риболов. Кметът се съгласява. И подготвя докладна записка до местния общински съвет.

На пръв поглед чудесно. Инвестициите са добре дошли. Районът ще се развива, ще прииждат туристи, ще се създадат работни места.

Проблемът е, че данъчната оценка на целия имот от 9 дка е …  350 лева. Т.е. харесаните 6  дка., в които има и езеро, ще струват жълти стотинки.

Въпросният имот е в землището на село Йоаким Груево. Кметът на селото Наум Михтянов услужливо е съгласен с намеренията на общинския кмет. Въпреки, че 250 души от Йоаким Груево са подготвили подписка против продажбата на имота с езерото.

Кметът на Стамболийски отказа да говори с наш репортер. Чрез секретарката си предаде, че ”няма становище по въпроса”.

Интересно, Иван Атанасов е изготвил докладна записка, с която да убеди съветниците, че имотът е за продан, а за журналистите "няма становище".

От документите на общината става ясно, че въпросният имот е публична общинска собственост. Затова преди да се подготвя конкурс за продажба, трябва земята да стане частна общинска собственост.

За да се промени статута на имота, утре решението трябва да се приеме от 2/3 от съветниците на Стамболийски. Прогнозата на хората от ГЕРБ е, че предложението няма да мине.

Скандалното в случая е не само ниската цена, а и реалната опасност, че имотът може да бъде запориран от частен съдебен изпълнител. Припомням, че сметките на общината са блокирани заради натрупани стари  задължения от над 130 000 лева към фирма “Комунал”.

Според съветниците от ГЕРБ по-разумно е имотът да се даде на концесия, а не да се продава. Или пък общината да запази земята и с помощта на европрограми  да я развие като място за екотуризъм. И допълват, че имотите до Двореца "Кричим" са уникални със своята флора и фауна.